Alimentele bogate in zinc, inclusiv fructele de mare, cacao si carnea de pui, ar putea fi responsabile de aparitia osteoartritei. Cartilajul poate fi distrus ca urmare a modificarilor moleculare implicate in procesarea zincului, potrivit unui studiu coreean. Cand cartilajul se descompune in cazul osteoartritei, oasele se freaca practic intre ele, cauzand durere, umflare si rigiditate. Osteoartrita afecteaza articulatiile si reprezinta cel mai frecvent tip de artrita.
Un nou studiu demonstreaza insa ca leziunile la nivelul tesuturilor in ceea ce priveste osteoartrita ar putea fi cauzate de un proces molecular implicat in reglarea si raspunsul in ceea ce priveste nivelul de zinc din interiorul celulelor cartilajului. O proteina numita ZIP8 transporta zincul in interiorul celulelor, conducand la o cascada de evenimente moleculare ce rezulta in distrugerea cartilajului. Astfel, reducerea nivelului de zinc ar putea conduce la aparitia unor noi generatii de terapii impotriva osteoartritei.
Expertii de la Institutul de Stiinta si Tehnologie Gwangju din Coreea sustin ca distrugerea tesutului este cauzata de anumite enzime-cheie in degradarea matricei, care au nevoie de zinc pentru a functiona. Cercetatorii au descoperit ca nivelurile de zinc din interiorul celulelor cartilajului joaca un rol deosebit in ceea ce priveste osteoartrita.
Text: Ruxandra Raica