Cafeaua este unul dintre cele mai folosite produse alimentare în întreaga lume. Zațul de cafea este un deșeu obținut din prepararea cafelei măcinate. În medie, sunt necesare între 11 și 14 grame de cafea pentru a face o ceașcă, generând resturi umede care nu pot fi folosite din nou și care de cele mai multe orisunt aruncate împreună cu deșeurile menajere.
Anual se creează aproximativ șase milioane de tone de zaț de cafea folosit. Cea mai mare cantitate ajunge la gropile de gunoi, generând metan și CO2, sau este arsă pentru energie.
Este o risipă evidentă a unui produs secundar încă bogat în compuși. La nivel casnic, încercați să direcționați conținutul cafetierei către grădină, nu către coșul de gunoi: zațul de cafea uzat este excelent ca îngrășământ pentru trandafiri și ca factor de protecție împotriva melcilor.
Zațul de cafea este bogat în zaharuri (oricum facem cafeaua cu zahăr, nu?), proteine și lignine. Conține, de asemenea, cantități semnificative de potasiu, azot, magneziu și fosfor.
De aceea, zațul de cafea are multe utilizări practice în casă și grădină, precum și în rutina de frumusețe.
Zațul de cafea, beneficii
Cafeaua nu este doar o băutură preferată de mulți, ci și o sursă valoroasă de nutrienți și antioxidanți. După ce savurăm o ceașcă de cafea aromată, rămâne zațul – un produs adesea ignorat și aruncat. Cu toate acestea, zațul de cafea este un adevărat tezaur de beneficii pentru sănătate și frumusețe.
Exfoliant natural pentru piele. Zațul de cafea este un exfoliant natural excelent. Granulele fine ajută la îndepărtarea celulelor moarte, lăsând pielea netedă și revitalizată. Un scrub simplu făcut din zat de cafea și ulei de cocos poate face minuni pentru pielea ta, oferindu-i un aspect proaspăt și sănătos.
Reducerea cearcănelor și a pungilor de sub ochi. Cofeina din zaț ajută la constricția vaselor de sânge și poate reduce cearcănele și pungile de sub ochi. Aplicarea unui amestec de zaț de cafea și câteva picături de apă sau ulei sub ochi poate contribui la reducerea inflamației și a aspectului obosit.
Lupta împotriva celulitei. Cofeina este cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți circulația sângelui și de a reduce retenția de apă, ceea ce poate ajuta la reducerea aspectului de celulită. Aplicarea regulată a zatului de cafea pe zonele afectate poate duce la o piele mai netedă și fermă.
Protecția plantelor împotriva dăunătorilor. Zațul de cafea este un repelent natural eficient împotriva unor insecte și dăunători, cum ar fi melcii și furnicile. Răspândirea acestuia în jurul plantelor ajută la protejarea lor fără a recurge la substanțe chimice toxice.
Zațul de cafea, întrebuințări practice
Pe lângă beneficiile pentru sănătate și frumusețe, zațul de cafea poate fi utilizat în numeroase moduri practice în gospodărie și grădinărit.
Fertilizant natural pentru plante. Poate cea mai cunoscută utilizare a zațului de cafea este ca fertilizant și este foarte ușor de folosit, putând fi pus direct în pământ, la baza plantelor. De reținut însă că deși zațul este o sursă ideală de azot, efectele sale nu se văd imediat, ci doar după o anumită perioadă în care zațul este descompus în mod natural. Dacă aveți rețineri privind efectul folosirii zațul de cafea asupra nivelului de aciditate din sol, trebuie să știți că odată opărit, el atinge un nivel neutru al PH-ului, așa că nu aveți nici un motiv de îngrijorare. De asemenea, scade concentrațiile de metale grele din sol, atragand viermii care optimizează procesul de descompunere.
Neutralizarea mirosurilor neplăcute. Zațul de cafea are proprietăți de absorbție a mirosurilor, fiind ideal pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din frigider, încălțăminte, geanta cu care mergi la sală sau mașină. Plasarea unui recipient mic cu zat în frigider sau frecarea mâinilor cu el după manipularea alimentelor cu miros puternic (cum ar fi usturoiul) poate elimina rapid mirosurile nedorite.
Alungarea insectelor. Datorită faptului că zațul conține conține compuși toxici pentru multe insecte, îl poți folosi pentru îndepărtarea țânțarilor, a musculițelor de fructe, a gândacilor, precum și a altor dăunători. De exemplu, adăugat la baza legumelor din grădină, acesta alungă melcii.
Curățarea vaselor și a suprafețelor. Granulele abrazive din zațul de cafea pot fi folosite pentru a curăța vasele sau suprafețele murdare, mai ales cele care necesită o curățare ușoară, dar eficientă. Zațul de cafea poate fi utilizat pentru a îndepărta reziduurile încăpățânate de pe tigăi, cratițe sau blaturi.
Îndepărtarea petelor și a zgârieturilor de pe mobilierul din lemn. Zațul de cafea amestecat cu puțină apă poate fi folosit pentru a acoperi zgârieturile de pe mobilierul din lemn. Aplicarea acestui amestec pe zgârieturi ajută la mascarea lor, oferind o soluție temporară și naturală pentru reînnoirea aspectului mobilierului.
Îmbunătățirea calității compostului. Adăugarea zațului de cafea în compost nu doar că îl îmbogățește cu nutrienți esențiali, dar ajută și la accelerarea procesului de descompunere. Este un mod eficient de a recicla un produs organic care altfel ar ajunge la gunoi.
Alte soluții inedite pentru a folosi zațul de cafea
Au fost căutate modalități inovatoare de a reutiliza zațul de cafea și de a preveni ca acesta să ajungă la groapa de gunoi. Resturile de cafea sunt deja folosite pe plan internațional pentru a produce biodiesel și peleți pentru încălzire. Experții afirmă că în următorii ani zațul de cafea nu va mai fi un simplu deșeu, ci va fi considerat o materie primă pentru industrie. Pe lângă compost și biocombustibil, resturile de cafea au fost folosite pentru a face o gamă largă de produse, de la produse cosmetice până la haine.
După ani de experimente, designerul Julian Lechner a fondat un start-up care folosește zațul de cafea uzat și materii prime regenerabile (cleiuri) pentru a fabrica produse durabile inovatoare, cum ar fi cești de espresso și cappuccino.
Studiu. Resturile de cafea pot absolvi erbicidele
Un nou studiu publicat în Journal of Chemical Technology and Biotechnology sugerează că zațul de cafea ar putea deține cheia unei probleme urgente de mediu: contaminarea agricolă.
Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Federală din Paraná, Brazilia, au descoperit că resturile de cafea pot absorbi bentazona, un erbicid utilizat frecvent în agricultură.
Atunci când zațul de cafea vechi este activat cu clorură de zinc, conținutul său de carbon devine cu 70% mai eficient în eliminarea erbicidului.
De ce este bentazona o problemă? Agenția de Mediu din Regatul Unit menționează că bentazona are potențialul de a afecta calitatea apei pe termen lung și de a duce la o nevoie sporită de tratare a surselor de apă potabilă din Regatul Unit.
S-a demonstrat că erbicidul are un impact asupra sănătății umane dacă este inhalat, ingerat sau absorbit prin piele.