Zambetele sunt un simbol al fericirii, zambetele sunt contagioase, ne ajuta sa socializam mai usor si ne elibereaza de stres. Exista 19 tipuri diferite de zambete si folosim pana la 53 de muschi faciali atunci cand zambim. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca persoanele care zambesc des au un sistem imunitar mai puternic. Asa ca de ce nu am zambi?
Multe persoane nu zambesc pentru ca se simt rusinate de modul in care arata dantura lor. Tara noastra este pe primul loc in Europa, daca ne referim la persoanele care se simt jenate de aspectul danturii lor. Cand lucrurile sunt, de fapt, destul de simple. Exista o multime de metode pentru a obtine un zambet frumos si stralucitor.
Cum ne albim dintii?
Exista acum nenumarate metode de albire a dintilor, unele disponibile la stomatolog, altele pe care le poti aplica singura acasa. Asa ca ar fi pacat sa nu incerci un astfel de tratament daca ai dintii ingalbeniti sau patati. Pentru indepartarea tartrului, putem merge la stomatolog care ne va face un periaj profesional si un detartraj. Aceasta metoda reda stralucirea dintilor si curata toate rezidurile care nu pot fi indepartate prin periajul obisnuit. Cu toate acestea, anumite pete nu pot fi indepartate de pe smalt, astfel ca este nevoie sa recurgem la o metoda de albire. La stomatolog, albirea se poate face cu ajutorul unui gel care se aplica in gutiere personalizate, pe care trebuie sa le purtam acasa. In acest caz, albirea se produce in timp, obtinerea rezultatului final durand cateva saptamani. Se poate face insa si albire pe loc, cu ajutorul unui accelerator de albire, in mai putin de o jumatate de ora.
Exista insa si metode pe care le putem incerca singuri acasa, cum ar fi kiturile pentru albire pe care le gasim in farmacii, compuse dintr-un gel si niste benzi care se aplica pe dinti. Acestea se poarta, de obicei, in timpul noptii sau 30 de minute in cursul zilei, timp de aproximativ doua saptamani. Nu este bine sa abuzam insa de astfel de produse, pentru ca ne pot afecta smaltul.
O metoda traditionala foarte eficienta este albirea dintilor cu bicarbonat de sodiu. Putem presara o cantitate mica de bicarbonat pe periuta de dinti dupa ce am efectuat periajul normal cu pasta. Procedura se repeta o data pe saptamana. Bicarbonatul de sodiu albeste dintii si improspateaza respiratia, avand efect antibacterian si antifungic. Rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase ca in cazul albirii profesionale, dar sunt vizibile. Eficient pentru curatarea si albirea dintilor este si sucul de lamaie. Intotdeauna insa, dupa o albire, trebuie sa avem grija la alimentele si bauturile pe care le consumam. Timp de cel putin o saptamana, trebuie sa ne ferim sa bem cafea, vin, ceaiuri si ar fi de preferat sa nici nu fumam.
Cum reparam dintii crapati sau patati?
Nu doar culoarea dintilor poate reprezenta o problema, ci si forma lor. Atunci cand avem dintii crapati, patati sau plombati, mai ales daca sunt in partea din fata, vom avea cu siguranta o problema de ordin estetic. Vestea buna este ca s-au inventat fatetele dentare, care sunt construite dintr-un material compozit sau ceramic. Medicii le recomanda pe cele din ceramica, pentru ca, desi sunt mai scumpe, sunt mult mai rezistente decat celelalte, iar odata aplicate pe dinti, se adapteaza foarte bine la forma si culoarea acestora. „Tehnologia EMAX este considerata o descoperire revolutionara in estetica dentara. Aceste fatete dentare ceramice, desi sunt extrem de rezistente, au un aspect delicat, natural, astfel ca sunt o optiune foarte buna pentru toti cei care vor sa obtina o dantura frumoasa care sa reziste in timp”, ne-a explicat dr. Remus Stratulat, expert estetica dentara la clinica Dental One. Practic, dintii pe care sunt aplicate fatetele vor fi aproape imposibil de deosebit de dintii naturali.
La ce trucuri apelam?
Pentru a curata mai bine dintii si a-i face sa straluceasca, inainte de periajul dentar este recomandat sa indepartam resturile de mancare din locurile greu accesibile cu ajutorul atei dentare sau irigatorului oral.
Mananca mere, morcovi sau telina, care ajuta la curatarea dintilor in mod natural. In schimb, fereste-te de dulciuri, bauturi acidulate (acestea cresc aciditatea in gura si afecteaza smaltul), cafea, vin rosu si tigari.
Nu peria dintii foarte dur, ci alege o periuta mai moale; altfel, nu vei face altceva decat sa erodezi smaltul dintilor!
Farmacistii Catena recomanda produsele Lacalut. Daca iti doresti o curatare eficienta a cavitatii bucale si o dantura stralucitoare, atunci cu siguranta vei fi incantata de Pasta de dinti Aktiv White de la Lacalut! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu