Zambetul este unul dintre accesoriile cele mai de pret. El poate atrage atentia in mod placut sau, din contra, in mod neplacut. Dar chiar daca iti ingrijesti corespunzator dintii si folosesti tratamente de albire, mergi la dentist si te interesezi de aspectul lor, s-ar putea sa nu fie de ajuns. Mai jos vei descoperi o lista a factorilor care pot afecta dantura si care iti pot umbri zambetul.
Bauturile sportive de rehidratare
In ultimul deceniu, bauturile sportive de rehidratare au devenit din ce in ce mai populare, insa ele nu sunt foarte bune pentru dinti. In urma cercetarilor stiintifice s-a constatat ca nivelul pH-ului din aceste bauturi ar putea conduce la eroziunea dintilor din cauza concentratiei ridicate de componente acide. In plus, aceste bauturi mai pot contine si zahar care actioneaza precum hrana pentru bacteriile din gura. Acestea se strecoara apoi in crapaturile si fisurile dintilor, conducand la aparitia cariilor.
Diabetul
Diabetul reduce rezistenta organismului la infectii, asa ca poate aparea riscul problemelor la nivelul gingiei. Periajul, folosirea atei dentare si monitorizarea nivelului de zahar din sange ar putea ajuta. Diabetul este direct legat de boala parodontala, asa ca vizitele la dentist, masurarea nivelului de trigliceride, precum si nivelul colesterolului sunt factori esentiali.
Fumatul
Fumatul pateaza dintii, insa poate afecta dantura mai mult decat atat. Gudronul formeaza o pelicula lipicioasa pe suprafata dintilor si poate adaposti bacterii, promovand producerea de acid la nivelul danturii, inflamatii ale gingiilor, carii dentare etc.
Vinul
Specialistii sustin ca vinul prezinta beneficii pentru santate, insa, in acelasi timp, ataca smaltul dintilor. Aciditatea vinului poate afecta structura dintilor si atat vinul rosu, cat si cel alb pot conduce la aparitia petelor pe dinti. Totusi, nu trebuie sa renuntati la placerea de a bea vin. Pentru a evita eroziunea dentara ar trebui sa inghititi repede fiecare gura de vin pentru ca vinul sa nu fie in contact permanent cu smaltul dintilor. Clatiti-va cu apa dupa ce ati terminat de baut.
Pastilele de slabit
Chiar daca pastilele de slabit ar putea fi o modalitate rapida de a slabi, ele pot conduce la aparitia afectiunilor gingivale si mai ales a cariilor dentare. Aceste pastile reduc fluxul de saliva care provoaca uscaciune la nivelul gurii, creeaza disconfort, dar si carii dentare. Pentru a va proteja zambetul ar trebui sa adoptati un regim de viata sanatos, sa faceti sport si sa aveti o dieta echilibrata.
Dietele
Dietele restrictive va pot priva de anumite vitamine si nutrienti necesari pentru un zambet frumos si sanatos. Este foarte important ca in organism sa aveti un nivel optim de vitamina B, proteine, calciu, vitamina C. Dieta poate afecta intregul sistem imunitar, crescand susceptibilitatea la diferite infectii, inclusiv boala parodontala.
Bauturile calde
Ceaiul negru si cafeaua contin tanini care se depun pe crapaturile ce apar la nivelul smaltului dintilor, suprafata devine colorata, lipicioasa si poate retine bacteriile, iar dintii se pot degrada. Incercati sa reduceti consumul acestor bauturi, sa beti mai multa apa in fiecare zi si sa adaugati lapte sau cafea pentru a neutraliza acizii.
Anticonceptionalele
Contraceptivele orale pot conduce la aparitia inflamatiilor, inclusiv gingivita. In plus, unele studii au aratat ca femeile care folosesc anticonceptionale orale ar putea avea probleme in ceea ce priveste vindecarea ranilor in urma extractiilor dentare. Ar fi o idee foarte buna sa discutati cu medicul riscurile contraceptivelor orale asupra sanatatii.
Text: Ruxandra Dumitrescu