In Romania ultimilor ani, populatia s-a redus in mod continuu, una dintre cauze fiind amanarea momentului conceperii unui copil. Varsta influenteaza semnificativ fertilitatea, scaderea accelerata inregistrandu-se cu precadere la femeile de peste 35 ani. In dorinta de a trage un semnal de alarma, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania (SOGR), in colaborarare cu Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Bucuresti (INSMC) si Asociatia SOS Infertilitatea au demarat campania „Evalueaza-ti rezerva de fertilitate”, cu sprijinul Catena. Campania este gandita pentru o perioada de 5 ani, fiind sustinuta de Ministerul Sanatatii.
Campania de screening urmareste sensibilizarea tinerelor cu varste intre 28 – 33 ani care inca nu au copii, astfel incat acestea sa realizeze ca trebuie sa-si investigheze de urgenta sanatatea aparatului reproducator, cu scopul diagnosticarii precoce a cazurilor de infertilitate.
Un proiect sutinut de
Analize care arata ce sanse ai sa ramai insarcinata
Evaluarea rezervei de fertilitate se face cu ajutorul a doua teste: AMH – din sange (nivelurile serice AMH reflecta marimea rezervei ovariene, potentialul de fertilitate) şi AFC – realizata de medicul ginecolog (Antral Folicular Count, rezerva folicular antrala, care consta in numararea ecografica a foliculilor). In cadrul campaniei, doua laboratoare partenere ofera un pachet cu discount tinerelor care vin pentru testul AMH cu trimitere de la medicul ginecolog. De asemenea, femeile interesate pot intra pe site-ul sustinemnatalitatea.ro, unde se gasesc informatii referitoare la infertilitate, dar si o aplicatie si un test prin intermediul carora isi pot estima rezerva de fertilitate pe baza valorii AMH, IMC (indicele de masa corporala) si varstei.