Vrei să-ți găseșți bărbatul potrivit? Ghid complet de dating!

Ești singură și speri să-l descoperi pe omul nu ideal în general, ci cel potrivit pentru ține. Ba mai ești și ușor deznădăjduită că nu l-ai întâlnit până acum și nu vezi nicio perspectiva în viitor, pentru că ești ocupată, ai carieră, munceșți toată ziua, când ai timp liber nu prea-ți mai arde de cluburi sau petreceri și, oricum, în genul asta de locuri este greu să cunoști bine pe cineva. Cui îi mai arde de romantism, când tu ai deadline-uri, business meetings, prezentări și proiecte neterminate?



Familia este cheia?

Pe de altă parte, viața pentru femeile singure are și avantaje, poți avea orice hobby îți doreșți, pot merge oriunde și cumpăra orice, fără teamă debalansarii bugetului familial, fără autoreproșuri că ai cheltuit prea mult pentru ține și aproape deloc pentru el. Dar pentru cele care sunt convinse că viața le-ar fi împlinită dacă ar avea pe cineva alături, atunci solitudinea este frustrantă.

Ce poate transforma drumul de găsire al perechii într-o călătorie dificilă este bagajul tău emoțional. Este foarte posibil să fi crescut într-o familie unde nu a existat un părinte model și nu prea ai idee despre ce ți se potrivește. Sau poate te pricepi doar să inchegi o relație de scurtă durata și nu știi să construiești un parteneriat pe termen lung, solid și durabil. Deseori se întâmplă să te atragă doar bărbații nepotriviți pentru ține, cam cu aceleași calități și defecte. Nici chiar fetelor care cresc în familii armonioase nu le este ușor să descopere bărbatul potrivit, pentru că își doresc aproape un om identic cu tatăl lor, well, ceea ce este destul de dificil.

Vestea bună este că, indiferent de motiv, poți depăși obstacolele. Citește rândurile următoare!

Ce înseamnă să întâlneșți omul potrivit pentru tine? Orice relație durabilă are câteva atribute esențiale: respect mutual, încredere, onestitate, într-ajutorare, fairness, o comunicare bună, să aveți amândoi cam aceleași preocupări sau măcar să fii pregătită să le “agreezi și adopți” pe cele ale partenerului. Nici simțul umorului nu strică, ba dimpotrivă.

Renunță la prejudecăți

În primul rând, descoperă ce prejudecăți ai privind întâlnirile și relațiile și renunta la ele.

Mit: “Pot fi împlinită și fericită doar dacă sunt într-o relație” sau “Mai bine să fii într-o relație nesatisfăcătoare decât să fii singură”.

Adevăr: Există avantaje și dezavantaje și în relația de cuplu, dar și dacă nu ai pe cineva lângă tine. În ciuda faptului că, în diverse medii sociale, femeile singure sunt privite cu neîncredere sau precauție, mai degrabă este bine să stai singură decât să ai alături un om cu care nu te înțelegi, ar fi o perioada lungă și continuă de nefericire.

Mit: “Dacă nu sunt atrasă de el încă din primele secunde de când l-am văzut, sunt sigură că o eventuală relație cu el nu va funcționa”

Adevăr: Atracția sexuală instantanee și iubirea de lungă durată nu prea merg mâna în mâna. Pe parcurs, emoțiile se schimbă, acea atracție cu scântei dispare și lasă loc respectului, dacă el a existat vreodată, prieteniei, unei altfel de iubiri. Dați șanse unei relațîi, chiar dacă nu apar fluturii în stomac din prima secundă.  

Mit: Femeile au alte emoții decât bărbații.

Adevăr: Femeile și bărbații au sentimente similare, dar le exprimă în mod diferit. Dar și ei, ca și femeile, trec prin perioade de tristețe, manie, frică și fericire.

Mit: Iubirea este constantă, doar atracția sexuală dispare în timp.

Adevăr: Este greu să spui despre iubire că este statică, că rămâne la același nivel indiferent de timp. Cât despre sex, pe măsură ce îmbătrânesc, nivelul hormonilor scade, atât la femei, cât și la bărbați, dar un rol important îl are emoția care influențează pasiunea în mai mare măsură decât hormonii. 

Mit: O să reușesc să-l schimb pe cel pe care-l iubesc

Adevăr: Nu poți schimba pe nimeni. Oamenii se schimbă singuri, numai dacă și când vor.  

Mit: Am crescut într-o atmosfera milităroasă în casă, așa că intimitatea întodeauna mă inoportunează.

Adevăr: Nu-I prea târziu să schimbi orice te face să te simți jenată fără un motiv bine întemeiat. O să reușeșți să treci și peste partea asta, în timp și cu voință.

Mit: Opiniile contrare slăbesc puterea unei relațîi.

Adevăr: Conflictele nu sunt întotdeauna distructive. Dimpotrivă, dacă este vorba de o neînțelegere, ascultă cu calm argumentele partenerului și poate vei descoperi că are un punct de vedere la care nici nu te-ai gândit, ceea ce ar putea să te determine să-l admiri mai mult.

Așteptările privind întâlnirile

 Când începem să căutăm un partener de lungă durată sau întrăm într-o relație romantică, multe dintre noi facem acest lucru cu un set prestabilit de așteptări (adesea nerealiste) – cum ar fi modul în care persoană ar trebui să arate și să se comporte în  relație și ce rol ar trebui să joace fiecare partener. Aceste așteptări pot fi bazate pe istoricul familiei, influența grupului de colegi, experiențele din trecut sau chiar idealurile prezentate în filme și emisiuni TV. Păstrarea a multe dintre aceste așteptări nerealiste poate face că orice partener potențial să pară inadecvat.

Ia în considerare ceea ce este cu adevărat important

Fă deosebirea între ceea ce dorești și ceea ce ai nevoie într-un partener. Dorințele sunt negociabile, nevoile nu.

Dorințele includ ocupația, studiile, atributele fizice, cum ar fi înălțime, greutate și culoarea părului. Chiar dacă unele atribute îți par esențiale la un bărbat, vei observa, dacă ești obiectivă, că tu singură îți restrangi alegerile.

De exemplu, dacă întâlnești un bărbat mai degrabă curios decât foarte deștept, e posibil să fii dezamăgită. Doar că, în timp, curioșii devin mai inteligenți, în timp cei cu mințile strălucite se pot blaza. Tipul de lângă tine poate fi grijuliu, dar nu glamuros, așa cum visai.

Nevoile sunt diferite de dorințe, deoarece este vorba de calități care contează cel mai mult pentru tine, cum ar fi valorile, ambițiile sau obiectivele lui. Și cu siguranță, astfel de lucruri nu le poți afla despre o persoană privind-o pe stradă, citindu-i profilul pe un site de întâlniri sau dând peste cap un cocktail la un bar. Ai nevoie de timp pe care sa-l petreceti impreuna.

Sfat 1: Nu pune căutarea bărbatului ideal în centrul vieții tale

Concentrează-te  asupra activităților care îți aduc satisfacții, cariera, sănătatea și relațiile cu familia și prietenii. Amintește-ți că primele impresii nu sunt întotdeauna corecte, mai ales când vine vorba de întâlniri pe Internet. Este nevoie de timp pentru a cunoaște cu adevărat o persoană și a-i observa reacțiile lui într-o varietate de situațîi. De exemplu, cât de calm rămâne acest om într-o situație stresantă, atunci când lucrurile nu merg bine, sau când este obosit, frustrat sau flămând?

Fii sinceră cu privire la propriile defecte. Toată lumea are defecte, iar pentru că o relație să dureze, îți doreșți să fii iubită pentru ceea ce eșți, nu pentru ceea ce visezi despre tine. În plus, ceea ce consideri un defect poate fi, pentru el, interesant și atrăgător. Astfel, il vei încuraja să facă același lucru, ceea ce poate duce la o relație onestă.

Sfat 2: Construiește o relație autentică

Pregătirile pentru prima întâlnire pot fi stresante. Este firesc să îți faci griji cu privire la modul în care va decurge întâlnirea și dacă “your date” te va plăcea sau nu. Însă, oricât de timidă sau de jenată te simți, îți poți depăși nervii și crea o conexiune excelentă, nu merge bosumflata, fără chef sau plină de fițe.

Concentrează-te la ce spune. Pentru a combate emoțiile primei întâlniri, fii atentă la ce spune și ce face bărbatul din fața ta. Fii atentă! Când eșți interesată despre gândurile, sentimentele, experiențele, poveștile și opiniile lui, partenerul va fi încântat că ești interesată de ce îți relatează. Ai mai mult de câștigat dacă afli mai multe despre el decât dacă te repezi să vorbești despre tine. Iar dacă ce spune te plictisește, nu are rost să continui supliciul.

Pune-ți telefonul la distanță. Nu poți să acorzi cu adevărat atenție sau să creezi o conexiune autentică atunci când faci multitasking. Că să nu mai spunem că este și nepoliticos. Comunicarea non-verbală – gesturi subtile, expresii și alte indicii vizuale – spun multe despre respectiva persoană, dar semnele sunt ușor de ratat dacă nu ești atentă.

Sfat 3: Acordă prioritate distracției

Întâlnirile online  și serviciile precum speed dating sunt plăcute pentru unii oameni, dar alții se pot simți mai panicați decât la interviurile de obținere a unui job. Și orice v-ar spune experții în matrimoniale, există o mare diferență între a găsi cariera potrivită și a descoperi iubire de durată.

Nu te uita fără chef la site-urile de dating, gândeste-te ca  la o oportunitate excelentă de a-ți largi cercul social și de a participa la evenimente noi. Nu te duce ca la vânătoare, să-ți ochesti victima, că să pleci cu ea acasă. Fără înverșunare, este foarte posibil să întâlnești persoane care împărtășesc interese și valori similare. Chiar dacă nu vei găși pe cineva special, timpul nu va fi pierdut.

Sfat 4: Sfaturi pentru a gestiona respingerea

N-o lua personal! Dacă ești respinsă după una sau câteva întâlniri, poate fi vorba de motive superficiale asupra cărora nu au control – unii preferă doar blondele brunete sau se simt mai bine în compania unei persoane liniștite, nu active sau cu inițiativă ca tine – sau pentru că nu își pot depăși problemele proprii. Fii recunoscător pentru respingeri timpurii – te pot scuti de multă durere pe care ai fi avut-o în timp.

Sfat 5: Fii foarte atentă la “red flags”

Comportamentele “de alarmă” roșu pot indică faptul că o relație nu merge în direcția dorită, adică un parteneriat de durată. Ai încredere în instinctele tale și acordă atenție amănuntelor.

Red Flags:

Tipul este dependent de alcool. Comunici bine – râzi, vorbești, faci dragoste -, dar doar când date-ul tău bea câteva pahare înainte

Nu vrea relație serioasă. Pentru unii, implicarea într-o relație  este mult mai dificilă decât pentru alții. Este dificil să aibă încredere în ceilalți sau să înțeleagă beneficiile unei relații pe termen lung, din cauza experiențelor anterioare sau a unei vieți instabile.

Comunicarea nonverbală este inexistentă. În loc să vorbească cu ține, tipul preferă să se uite la televizor sau să-și citească mail-urile.

Gelozie. Tipului cu care te-ai întâlnit nu îi place să îți petreci timpul cu prietenii și membrii familiei, în afara relației.

Overcontrol. Adică dorința lui de a te controla permanent și de a te opri din a avea gânduri și sentimente independente.

Relația este exclusiv sexuală. Nu există alt interes pentru ține decât una fizică. O relație semnificativă și plină de satisfacție depinde mai mult decât de sexul bun.

Nu va întâlniți decât în grup. Partenerul tău dorește să fie cu tine doar ca parte a unui grup de oameni. Dacă nu există nicio dorință de a petrece timp de calitate cu tine, în afară dormitorului, poate semnifică o problemă mare.

Sfat 6: Acordă-i încredere!

Încrederea reciprocă este o piatră de temelie a oricărei relațîi personale apropiate. Încrederea nu se întâmplă peste noapte; se dezvoltă în timp pe măsură ce conexiunea ta cu altă persoană se adâncește.

Dacă ai probleme de încredere, relațiile tale romantice vor fi dominate de frică – frica de a fi trădat de cealaltă persoană, teamă de nu fi abandonat sau de a fi vulnerabil. Dar este posibil să înveți să ai încredere în ceilalți. Lucrând cu terapeutul potrivit, poți identifica sursa neîncrederii.

Sfat 7: Ai grijă de relația ta

Găsirea persoanei potrivite este doar începutul călătoriei, nu destinația. Pentru a trece de la o întâlnire întâmplătoare la o relație de dragoste angajată, trebuie să investești în acea nouă conexiune.

Pentru a-ți dezvolta relația:

Nicio relație nu se va desfășura fără probleme fără să te implici fizic și emoțional. Găseste activități de care vă puteți bucura împreună și faceți-va timp să petreceți împreună.

Comunică deschis. Partenerul tău nu este un mind reader, deci spune-i cum te simți. Când amândoi vă simțiți confortabil exprimându-vă nevoile, temerile și dorințele, legătura dintre voi va deveni mai puternică și mai profundă.

Rezolva conflictele fără temeri. Indiferent cum abordați diferențele din relația dvs., este important să nu te temi de conflict. Trebuie să te simți în siguranță pentru a exprima problemele care te deranjează și pentru a putea rezolva conflictul fără a fi umilită sau jignită.

Fii deschisă la schimbare. Toate relațiile se schimbă în timp. Ceea ce dorești de la o relație la început poate fi foarte diferit de ceea ce îți doreșți peste câteva luni sau ani în drum. Acceptarea schimbării într-o relație sănătoasă nu trebuie să te facă numai mai fericit, ci și să te facă o persoană mai bună: mai amabilă, mai empatică și mai generoasă.