Grasimea de pe abdomen le da multor femei batai de cap si, cu toate ca se supun dietelor drastice sau exercitiilor fizice chinuitoare, colaceii inestetici nu vor sa dispara. Care sa fie cauza?
Explicatia vine, pe de o parte, din faptul ca in stilul de viata exista obiceiuri nocive pe care le ignoram. Multe dintre ele nici nu sunt greu de schimbat, ci mai degraba nu le cunoastem sau am preferat sa le ignoram. Acestea fiind spuse, secretul unei siluete de care sa fim multumiti se afla chiar in mainile noastre.
Nu mananci suficienta grasime sanatoasa
Da, ai citit bine! Pentru a arde grasime, trebuie sa mananci grasime, insa fii atenta la tipul de grasime! Un studiu suedez efectuat in anul 2014 a demonstrat ca grasimea polinesaturata nu ingrasa. Indivizii care au participat la studiu au fost impartiti in 2 grupe si, timp de 2 luni, unii au mancat mai mult cu 750 de calorii pe zi obtinute din grasime saturata, in timp ce participantii din celalalt grup au ingerat aceeasi cantitate de calorii, dar din grasimi polinesaturate. Cercetatorii au oferit si o explicatie acestui fenomen, sustinand ca dietele bogate in grasimi saturate activeaza genele responsabile cu stocarea abdominala. Recomandarea medicilor nutritionisti este sa se introduca in alimentatie, de cel putin trei ori pe saptamana, grasimi polinesaturate, asa cum sunt cele provenite din peste.
Alte cauze care nu te lasa sa scapi de grasimea abdominala
Mananci mult seara
Daca mananci putin si des, aproximativ o data la 4-5 ore, vei distribui caloriile in mod egal si astfel grasimea nu se va mai depune in cantitati mari pe abdomen. Aceasta afirmatie este confirmata in revista „Current Biology” care a publicat un studiu conform caruia celulele devin mult mai rezistente la insulina pe timpul noptii si astfel mesele tarzii determina cresterea glicemiei, prin urmare, si a nivelului de grasime abdominala.
Pericolele meselor tarzii
Ai o dieta bogata in carbohidrati rafinati
Chiar daca nu ai o predispozitie genetica sa te ingrasi, daca mananci prea multi carbohidrati rafinati, vei acumula kilograme in exces. Dietele bogate in zahar determina pancreasul sa produca insulina, ceea ce, din nou, stimuleaza acumularea grasimii in zona abdomenului. In plus, aportul de zahar se afla in stransa legatura cu cortizolul, hormonul stresului, responsabil si el de procesul de ingrasare si de acumulare a grasimii in zona abdomenului. Recomandarea este sa se apeleze la carbohidrati nerafinati care contribuie eficient la pierderea kilogramelor in plus din zona abdomenului. Explicatia vine in urma unui studiu care a demonstrat ca participantii care au marit aportul zilnic de fibre solubile cu 10 g au reusit sa reduca volumul grasimii abdominale cu 3,7% in 5 ani. Nutritionistii recomanda persoanelor care-si doresc sa slabeasca sa consume intre 25 si 35 g de fibre pe zi.
Aceste 6 alimente contin carbohidrati sanatosi si nu ingrasa
Bei alcool in exces
O cercetare publicata in „Jurnalul de Medicina” din SUA a dezvaluit ca voluntarii implicati in studiu care au baut 4 pahare de alcool la fiecare sedinta au acumulat mai multa grasime abdominala decat cei care au baut un singur pahar. Explicatia? Alcoolul este metabolizat diferit in functie de alimentatie. Procesul digestiv este obligat sa incetineasca, astfel incat alcoolul sa fie procesat de ficat, in acest mod eliminandu-se acizi grasi liberi. Cand digestia incepe din nou, organismul stocheaza caloriile din alcool sub forma de grasime abdominala.
Tipuri de sport care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus
Nu consumi suficienti antioxidanti
Una dintre cele mai bune metode de a reduce grasimea din jurul abdomenului este sa ai un meniu zilnic bogat in antioxidanti, deoarece acestia grabesc arderile. In urma unui studiu, s-a dovedit ca persoanele care au consumat fructe si legume bogate in antioxidanti zilnic au reusit sa reduca riscul de obezitate abdominala cu 38%. Totodata, un alt studiu a sustinut aceasta pozitie demonstrand ca persoanele care au consumat zilnic ceai verde sau negru, ambele extrem de bogate in antioxidanti, au reusit sa reduca semnificativ grasimea abdominala.
Iata topul fructelor bogate in antioxidanti! Introdu-le in dieta! Click aici!
Text: Madalina Manole