Vrei sa scapi de cosuri? Afla mai intai ce tip de acnee ai!

Acneea este o problema care ne poate da multe batai de cap, mai ales ca in unele cazuri nu este tocmai usor de tratat. Pentru ca masurile pe care le luam impotriva acneei sa fie eficiente, este foarte important sa identificam cu ce tip de acnee ne confruntam si sa actionam in consecinta pentru a ne recapata frumusetea pielii.

Conform publicatiei de specialitate „American Academy of  Dermatology”, jumatate din populatia feminina a lumii sufera de acnee la un moment dat in timpul vietii, cauzele fiind diverse. Exista insa patru mari tipuri de acnee, pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza.



Acneea vulgara, cosmetica sau comedoniana

Aceasta apare atunci cand folosim produse de ingrijire nepotrivite, cum sunt cele comedogenice, care blocheaza porii. Acest tip de acnee poate disparea mai usor daca ne schimbam produsele de ingrijire si alegem unele potrivite. Sunt de evitat cremele grase, pudrele sau fondul de ten cu acoperire mare. Toate acestea, in combinatie cu sebumul si celulele moarte ale pielii, blocheaza porii si duc la formarea comedoanelor. Acestea pot fi de culoare inchisa (punctele negre fiind practic comedoane care se deschid la suprafata pielii) sau albe.

Este important sa optam deci pentru produse dermato-cosmetice, cele cu texturi lejere, oil-free. De asemenea, trebuie sa inlocuim cremele cu seruri usoare, sa ne demachiem bine fata dimineata si seara si sa o spalam cu sapunuri blande, care nu usuca foarte tare pielea.

SFAT: Acneea vulgara apare adesea in perioada de pubertate, insa este foarte important sa fie tratata, pentru a nu lasa cicatrici.

Folosirea corecta a fondului de ten pentru a preveni aparitia acneei

Acneea papulo-pustuloasa

Papulele sunt comedoane care s-au inflamat, formand umflaturi roz sau rosiatice la suprafata pielii. Acestea sunt sensibile la atingere. Numarul mare de papule inseamna acnee moderata sau severa. Pustulele sunt un alt tip de comodeoane inflamate si arata practic ca niste umflaturi rosii umplute cu puroi alb-galbui. In cazul in care ne confruntam cu acest tip de acnee, trebuie sa stim ca scoaterea cosurilor prin stoarcere nu este in niciun caz o varianta buna, ci poate duce la agravarea problemei.

Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa avem o igiena stricta, astfel incat pielea sa fie tot timpul curata. In plus, trebuie sa apelam la produse de ingrijire pe baza de acid salicilic sau peroxid de benzoil. Si mastile cu argila sunt eficiente in acest caz, deoarece reduc inflamatiile si indeparteaza excesul de sebum. De asemenea, pentru calmarea pielii, putem folosi gel de aloe vera sau ceai concentrat de musetel.

SFAT: Trebuie sa avem grija sa ne hidratam pielea, insa nu excesiv, si sa alegem, ca si in cazul acneei comedoniene, produse dermato-cosmetice cu textura lejera.

Alexandra Ungureanu, cantareata: „ Am inteles ca acneea este o boala complexa, nu o boala doar a pielii“

Acneea chistica

Acest tip de acnee este problematic, iar tratamentul este mai anevoios. Practic, acneea chistica este cel mai sever tip de acnee dintre cele descrise pana acum. Poate fi recunoscuta prin prezenta unor umflaturi destul de mari pe fata, care sunt dureroase si tari la atingere. Acesti noduli se dezvolta adanc in piele si pot fi tratati doar de catre dermatolog. Practic, atunci cand se dezvolta un chist, peretele foliculului se rupe, iar puroiul se raspandeste in profunzimea pielii, producand inflamatii si leziuni serioase.

SFAT: Acest tip de acnee se trateaza in general cu coricosteroizi, care in unele cazuri sunt injectati de catre medic direct in chisturi pentru a reduce inflamatia. Acneea chistica are cauze genetice si nu poate fi prevenita.

Acneea conglobata

Acest tip de acnee apare, de obicei, la persoanele care se confrunta deja cu o forma de acnee, insa nu exclusiv. Acneea conglobata este mai des intalnita la barbati decat la femei si se caracterizeaza prin aparitia unor puncte negre in jurul carora se formeaza noduli, insa nu doar pe fata, ci si pe gat, spate, brate, piept si fese. Acesti noduli inflamati sunt conectati sub piele cu alti noduli.

SFAT: Tratamentul acneei conglobate se face pe baza de prescriptie medicala, iar uneori se poate recurge chiar la metode chirurgicale de tratament.

Beauty adviserii Catena recomanda tratamentul anti-imperfectiuni si dezincrustant Effaclar Duo (+), care contine apa termala si are o actiune antibacteriana si purificatoare asupra tenului. Elimina cosurile, punctele negre si celulele moarte si, in acelasi timp, previne aparitia imperfectiunilor, astfel incat te vei bucura de o piele curata si sanatoasa, mai mult timp. Mai multe detalii despre produs gasesti AICI!

Text: Bianca Badescu