Auzim peste tot vorbindu-se de necesitatea adoptarii unui stil de viata sanatos, insa, oricat de mult ne-am dori sa ne supunem acestei schimbari, ritmul alert al societatii, programul de lucru acaparant si necesitatile de zi cu zi ne inhiba dorinta. Astfel, ajungem sa dam „ceea ce este sanatos” pe „ceea ce este la indemana” sau „ceea ce ne aduce satisfactie pe moment”. Ei bine, un astfel de ritm de viata sensibilizeaza organismul si conduce catre imbolnavire, dar si catre obezitate. Situatia este cu atat mai grava daca iti doresti sa devii mama. In primul rand, ia in calcul ca obezitatea influenteaza negativ fertilitatea si, apoi, ca este important sa construiesti, atat la interior, cat si la exterior, un mediu de dezvoltare sanatos pentru copilul tau.
Alimentatia da dependenta
Sa remarcam ca majoritatea obiceiurilor alimentare pe care le avem in prezent provin din copilarie − parintii au fost exemplele noastre − si sa subliniem ca schimbarea regimului alimentar nu se produce de pe o zi pe alta, ci poate necesita chiar mai multe luni. Cercetatorii sustin ca este nevoie de o perioada de aproximativ 20-30 de zile pentru a adapta organismul altui stil alimentar. De asemenea, multiple studii au demonstrat de-a lungul timpului ca mancarea slaba calitativ, asa cum sunt dulciurile si produsele de tip fast-food, provoaca o dependenta rapida creierului, iar tiparul poftelor, al obiceiurilor culinare, este cel mai greu de invins.
Primul pas: jurnalul alimentar
Chiar daca pare a fi timp pierdut, jurnalul alimentar este foarte eficient in a-ti contura intocmai obiceiurile proaste. Astfel, va trebui sa scrii zilnic, timp de o saptamana, in patru coloane, fiecare aliment pe care-l mananci, cantitatea, ora la care o faci si locul unde se intampla. Apoi, cu un creion rosu, subliniaza ceea ce este gresit si corecteaza in urmatoarele zile, conform regulilor de mai jos.
Regulile de aur
Regulile de aur sunt acelea pe care trebuie sa le urmezi daca vrei sa-ti schimbi obiceiurile alimentare si sunt legate de cele patru mari intrebari: ce, cat, cand si unde.
CE mancam? Mancam produse proaspete, in stare cat mai naturala, crude, fierte sau gatite la cuptor si gratar. Incercam sa pastram un echilibru al nutrientilor in organism.
CAT mancam? Mancam putin si des si incercam sa reducem portia in fiecare zi, astfel incat creierul nostru sa nu perceapa, dar stomacul sa se micsoreze si tranzitul intestinal sa se imbunatateasca. Ne oprim din mancat inainte ca senzatia de satietate sa se instaleze.
CAND mancam? Mancam de trei ori pe zi cele trei mese principale (mic dejun, pranz, cina) si luam gustari intre mese, indicat o data la doua ore. Atentie la hipoglicemia fiziologica de la ora 17:00, atunci cand organismul cere ceva dulce. Oferiti-i un fruct!
UNDE mancam? Mancam intotdeauna la masa, independent de alte activitati. Nu mancam in picioare, in mers, la televizor, la birou sau in fata laptopului.
Pasi mici si siguri
Un alt sfat foarte important este sa nu te suprasoliciti si sa astepti rezultate imediate. Lasa-ti timp sa te obisnuiesti cu noile norme si cuantifica rezultatele – astfel, satisfactia iti va da incredere si putere. Nu este recomandat sa renunti dintr-odata la niciun obicei, cea mai indicata metoda fiind curatarea treptata a organismului, astfel incat creierul sa uite de tiparul anterior si sa creeze unul nou.
Verifica-ti nivelul de stres
In momentele stresante, creierul simte nevoia de zahar si astfel pofta de a manca dulciuri creste. Pe langa faptul ca ar trebui sa constientizam si sa eliminam din viata noastra acei factori care ne provoaca stres, ar trebui ca in aceste momente sa mancam fructul nostru preferat. In plus, stresul combinat cu stilul de viata haotic poate impiedica o femeie sa ramana insarcinata. Factori esentiali in mentinerea unui stil de viata sanatos, care anihileaza si stresul, sunt somnul si sportul. Odihneste-te minimum opt ore pe noapte si fa miscare zilnic, cel putin 30 de minute.
Text: Madalina Manole