Viteza de reactie a unei persoane determina speranta de viata a acesteia

Viteza de reactie a unei persoane determina speranta de viata a acesteiaO viteza de reactie mai lenta sau variabila pare a fi noua modalitate de a determina speranta de viata a unei persoane, potrivit unui studiu realizat de catre o echipa britanica.

Oamenii de stiinta au constatat ca un timp de reactie lent este asociat cu risc mare de deces prematur, dar si cu boli cardiovasculare. 

Potrivit studiului realizat de catre cercetatorii britanici de la University College din Londra si de la Universitatea din Edinburgh, s-a constatat faptul ca exista cateva indicii care iti pot spune daca vei avea o viata lunga sau daca esti supus anumitor riscuri.

Studiul a inclus 5.134 de adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 59 de ani, ce au fost supusi unui simplu test de reactie. Participantii la studiu trebuiau sa apese un buton atunci cand numarul 0 aparea pe un ecran la intervale neregulate de timp. In urma acestui test, extins pe o perioada de 15 ani, s-a constatat faptul ca cei cu cel mai scazut timp de reactie au avut o rata de deces mai crescuta cu 25% atunci cand au fost luate in considerare toate cauzele mortalitatii, si cu 36% mai crescuta cand s-a luat in calcul doar decesul cauzat de bolile cardiovasculare. 

Un sistem nervos central deteriorat

Dupa 15 ani de monitorizare, 378 dintre voluntari, adica 7,4%, au murit. Autorii studiului au constatat faptul ca cei care au raspuns mai lent la testul de reactie au fost mai predispusi la deces premature decat cei care au avut un timp de reactie variat.

 “Statutul socio-economic, stilul de viata si riscul cardiovascular au explicat in parte, dar nu in totalitate, asocierile facute intre viteza de reactie si mortalitate”, au spus cercetatorii.

 Potrivit Dr. Gareth Hagger-Johnson, autorul principal al studiului, viteza de reactie lenta duce la manifestarea unui sistem nervos central, care se degradeaza mai repede decat restul corpului. Un test simplu ar putea dezvalui speranta de viata a unei persoane.

 

Text: Andreea Popescu