Vitaminele, „vedete” în miez de iarnă! Cum previi carențele care slăbesc sistemul imunitar

Odată cu sosirea anotimpului rece, obiceiurilor noastre alimentare se schimbă. Tindem în mod natural să consumăm mai multe produse bogate în proteine și grăsimi, în detrimentul fructelor și legumelor. Astfel apar nedoritele carențe de vitamine și minerale, care pot însă fi suplinite dacă ținem cont de câteva sfaturi simple.

Farmaciștii Catena recomandă Benesio MaxiTonic este un supliment alimentar care conține pe lângă ulei de șofrănel, o combinație unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturați și extracte naturale), care contribuie la revigorarea și tonifierea organismului și la îmbunătățirea calității vieții. 

Vitaminele și mineralele au un rol activ în întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie, funcționarea sistemului nervos și menținerea unui ten frumos și sănătos, iar iarnă nu este momentul să neglijăm niciunul dintre aceste aspecte.

Beneficiile vitaminei K asupra organismului

Un aport optim de substanțe nutritive poate fi asigurat cu ușurință urmând o dietă care să includă suplimente alimentare, ceaiuri și fructe, alături de suplimente.



Vitamina C

Poate cea mai populară și mai cunoscută dintre vitaminele esențiale, vitamina C are puternic rol antioxidant și contribuie atât la întărirea sistemului imunitar, la ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, cât și la sănătatea sistemului cardiovascular. Se găsește în fructe și legume proaspete precum citrice, kiwi, afine, varză, broccoli, roșii, cimbru și pătrunjel.

Pe timp de iarnă poți lua suplimente de vitamina C sub formă de tablete masticabile, picături sau pastile, iar doză recomandată este de 40 mg pe zi pentru adulți și 25 mg pe zi pentru copii.

Vitamina A

Mănâncă morcovi dacă nu vrei să ajungi să porți ochelari, ne spuneau adesea părinții în copilărie, știind că morcovii conțin vitamina A, care contribuie la sănătatea ochilor și la adaptarea vederii la diferite niveluri de lumina. Vitamina A are efect antioxidant, contribuie la refacerea țesuturilor și la întărirea sistemului imunitar.

Este ușor de asimilat având în vedere că se găsește în morcovi, roșii, mango, legume cu frunze verzi, lapte, unt, gălbenuș de ou, ficat și peste gras. Suplimentele de vitamina A se găsesc în farmacii, iar aportul zilnic recomandat este de aproximativ 600 mg.

Vitamina D

Pe timp de iarnă, razele benefice ale soarelui se arată mai puțîn, ceea ce duce și la un aport insuficient de vitamina D, secretată în organism datorită expunerii la soare. Vitamina D are un rol important în fixarea calciului în organism, respectiv în combaterea osteoporozei, astfel că face parte, de obicei, din suplimentele de calciu.

Deficiențele de vitamina D pot duce la probleme de concentrare, astm, boli cardiovasculare și chiar cancer. Produsele lactate, peștele gras precum somon, hering și sardine, margarină și ouăle se numără printre alimentele care conțîn vitamina D, iar că suplimente sunt indicate capsulele cu ulei de peste.

Calciu

Calciul întărește dantură și sistemul osos, reduce riscul de fracturi în cazul accidentelor, dar are și rol de susținere a sistemului imunitar și a sistemului nervos central.

Semnele carentelor de vitamine si minerale pe piele

Alimentele bogate în calciu sunt legumele verzi (varză, salată, spanac, broccoli), migdalele, laptele de soia, smochinele, somonul și produsele lactate. Suplimentele nutritive cu calciu conțîn și vitamina D și se recomandă într-un dozaj de 1.000-1.500 mg/zi.

Fier

Fierul stă la baza procesului de formare a celulor roșii în sânge, responsabile de transportul oxigenului în organism, având și rolul de a asigura un nivel optim de energie și un grad ridicat al performanțelor intelectuale.

Putem asimila fierul din carne roșie, organe (ficat, inima, rinichi), peste, fructe de mare, cereale integrale, ouă, fasole, linte, semințe de dovleac și fructe uscate. Suplimentele alimentare cu fier se găsesc sub formă de pastile sau picături, fiind indicate femeilor care au menstruații abundente, femeilor gravide, copiilor mici și celor vârstnici.

Magneziu și zinc

Lunile de iarnă ne predispun la gripe și răceli, iar un aport optim de zinc în organism ține sistemul imunitar în formă maximă.

Printre alimentele bogate în zinc sau/și magneziu sunt stridiile, peștele, ficatul de vițel și cel de porc, soia, fasolea, cerealele, semințele de dovleac și nucile. Atât zincul, cât și magneziul se regăsesc în capsulele de multiminerale și multivitamine.