In cele mai multe cazuri, laptele matern sau formula de lapte ofera tot ceea ce un copil are nevoie pentru primele patru pana la sase luni de viata. Exceptie face vitamina D, care este recomandata ca supliment pentru copiii alaptati si copiii care beau mai putin de 32 de grame de formula de lapte pe zi. Dupa varsta de 4 luni pana la 6 luni, dieta copilului se schimba treptat de la un regim alimentar lichid la unul care contine alimente mai multe si mai solide, iar in acest caz medicul dumneavoastra poate sau nu sa va recomande suplimente de vitamine.
Bebelusii care mananca o varietate de alimente nu ar trebui sa aiba nevoie de ele, dar exista si exceptii. De exemplu, suplimentele pot fi necesare in cazul in care copilul dumneavoastra s-a nascut prematur si a avut o greutate mica la nastere, in cazul sugarului care bea in mod constant laptele matern sau formula de lapte in cantitati mai mici fata de copiii de varsta lui si nu face diferenta intre alimente, sau in cazul celor care au probleme de sanatate cronica ce afecteaza capacitatea de a manca.
Sanatatea dumneavoastra poate intra in joc. De exemplu, femeile care au suferit interventii chirurgicale de bypass gastric sau care iau anumite medicamente pot absorbi mai putini nutrienti. Acest lucru poate reduce continutul de nutrienti din laptele lor matern.
Daca urmati un regim alimentar vegetarian, adresati-va medicului dumneavoastra. Vitamina B12, fierul, zincul, calciul si acizii grasi omega – 3 sunt substante nutritive de care mamele vegane si copiii ar putea avea nevoie. Dupa ce ati inceput sa-i dati alimente solide, copilul poate obtine mai multe vitamine si minerale – mai ales daca mananca alimente bogate in vitamina A, zinc si acid folic.
-
Fier
Laptele matern si formula de lapte contin fier, dar atunci cand copilul incepe sa manance alimente solide, nevoia de fier (de la 0,27 mg pe zi la 6 luni pana la 11 mg pe zi la 7-12 luni) creste. In acel moment, este important ca micutul sa ia o cantitate mai mare de fier din alimentele ce le consuma. Cele mai bune surse sunt carnea, cerealele fortificate cu fier si leguminoasele facute piure cum ar fi lintea, fasolea, fasolea neagra si fasolea Pinto.
Medicul copilului dumneavoastra va poate recomanda un supliment de fier in cazul in care copilul nu mananca alimente bogate in fier. Copiii nascuti prematur au mai pastrat din cantitatea de fier de la nastere, insa nu suficient, si de obicei trebuie sa ia un supliment de fier.
-
Vitamina D
Numai cantitati mici de vitamina D sunt transferate in laptele matern. De aceea, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda acum copilului alaptat un supliment de 400 UI pe zi de vitamina D, incepand cu primele zile de viata. Bebelusii care sunt integral sau partial hraniti cu formula de lapte, dar care beau putin din formula de lapte pe zi, au nevoie, de asemenea, de o cantitate zilnica de 400 UI suplimente de vitamina D. Corpul nostru produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Dar, in mod ideal, copilul nu va sta mult la soare, cel putin in primele sase luni de viata, asa ca nu va primi suficienta vitamina D de la soare – chiar daca locuiti intr-un loc destul de insorit. Pielea copiilor foarte mici este foarte subtire si delicata si fiecare minut de expunere la soare contribuie la riscul aparitiei cancerului de piele si la ridarea pielii mai tarziu in viata – chiar daca pielea nu se arde. Protectia solara fereste copilul de efectele daunatoare ale razelor, dar blocheaza si absorbtia de vitamina D.
-
Vitamina B12
Vitamina B12 este esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos si pentru a preveni anemia. Aceasta vitamina se gaseste in mod natural in peste, carne de pasare, oua, lapte si produse lactate. Daca sunteti in perioada de alaptare si nu mancati mult, este important sa aveti o sursa regulata si sigura de vitamina B12 – fie ca este vorba de un supliment sau de alimente bogate in vitamine – astfel ca dieta copilului sa contina , de asemenea, cantitati adecvate de vitamina B12.
-
DHA, un important acid gras omega – 3
DHA, un acid gras omega-3 important pentru creierul si pentru ochii sugarului, apare in laptele matern, in functie de cantitatea de alimente care contin DHA si acizi grasi esentiali pe care o consuma mama (formula de lapte este imbogatita cu cantitati adecvate de DHA).
Suplimentele de DHA nu sunt de obicei recomandate copiilor, dar mamele care alapteaza si care nu consuma o sursa de DHA – in special vegetarienele si veganele – pot lua suplimente.
Text: Andreea Popescu