Pe la inceputul anilor 1900, beneficiam de toate proprietatile nutritive prin consumul de alimente. In anul 2007, vanzarile de suplimente de vitamine au depasit 23.7 miliarde dolari in Statele Unite, conform American Dietetic Association. Dar consumul de mai multe vitamine nu contribuie neaparat la imbunatatirea sanatatii. Cum stii de ce vitamine ai nevoie in functie de semnalele pe care corpul ti le da?
Adevarul despre suplimentele de vitamine
“Ani de zile, am crezut ca sunt doar un om morocanos, care are un nivel redus de energie. Imi doresc sa fi stiut mai devreme ca imi lipsea doar vitamina D”, este una dintre declaratiile unuia dintre cei 5.643 de oameni intervievati, care lucreaza atat in ture de noapte, cat si in ture de zi. Lucrul pe timp de noapte limiteaza expunerea la razele UV care ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D din organism. Cand terapia si antidepresivele nu au reusit sa dea roade in cazul de mai sus, persoana in cauza a decis sa faca o vizita la medic. In urma vizitei a fost testat nivelul de vitamina D si s-a descoperit ca are un deficit sever – unul pe care doar schimbarile de dieta nu l-ar fi putut remedia. De cand a fost tratat pentru deficitul de vitamina D, participantul la studiu a vazut imbunatatiri semnificative ale nivelului de energie.
Cele mai multe cadre medicale sunt de acord ca alimentele integrale, naturale raman sursa optima de nutrienti. Daca dieta ta este necorespunzatoare sau capacitatea organismului de a absorbi vitaminele este compromisa, atunci ai nevoie de suplimente. In acest caz, se recomanda persoanelor care nu isi satisfac nevoile nutritive, cum ar fi adultii in varsta, femeile insarcinate si copiii, sa ia in considerare un supliment de multivitamine. Femeile care prezinta sangerari abundente menstruale, veganii si vegetarienii stricti si orice persoana care consuma mai mult de 1.600 de calorii pe zi sau care nu poate tine un regim alimentar echilibrat poate solicita, de asemenea, suplimente.
Conditiile medicale diverse, cum ar fi bolile digestive cronice si intolerantele alimentare, creeaza nevoia de suplimente de vitamine. Daca medicul suspecteaza un deficit de vitamine, el va face, probabil, teste standard de sanatate, cum ar fi verificarea numarului celulelor sanguine, nivelul de glucoza etc. De asemenea, el ii va pune pacientului intrebari cu privire la dieta si la stilul de viata. Cu alte cuvinte, deficitele de vitamine sunt diagnosticate pe baza simptomelor pe care le prezinta si sunt confirmate de evaluarea starii de sanatate si a obiceiurilor alimentare.
Deficiente comune
Desi nevoile alimentare ale oamenilor variaza, anumite substante nutritive lipsesc din dieta tuturor. Chiar daca avem o alimentatie relativ sanatoasa, ar putea sa lipseasca din ea anumite substante nutritive. Suplimentele de vitamine pe care majoritatea oamenilor ar trebui sa le ia sunt cele de vitamina D. Oamenii de stiinta recomanda 5 micrograme de vitamina D pe zi, pentru persoanele cu varsta sub 50 de ani.
Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si pentru sanatatea oaselor. De asemenea, imbunatateste sistemul imunitar. Daca iti petreci foarte putin timp afara si nu consumi produse lactate, peste si fructe de mare in mod regulat, discuta despre nevoia de suplimente de vitamina D cu medicul tau.
Deficitele de alte vitamine sunt mai putin frecvente. Daca esti vegetarian sau tii o dieta vegetariana sau suferi de anemie, poate ca ceea ce iti lipseste din organism este vitamina B12. Nutrientii se gasesc in principal in alimente de origine animala si joaca un rol important in functionarea corecta a creierului, in producerea de celule sanguine si in prevenirea oboselii. Daca suferi de vreo afectiune care provoaca sindromul de malabsorbtie de nutrienti, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn, este posibil sa te confrunti cu dificultati de absorbtie a tuturor nutrientilor.
American Dietetic Association recomanda consumul de acid folic daca esti insarcinata sau daca alaptezi. Vitaminele prenatale contin in general cantitati suficiente de acid folic, la fel ca cerealele integrale.
Atentie!
Consumul excesiv de alimente care contin nutrienti rareori cauzeaza probleme. Suplimentele de vitamine au fost, uneori, legate de simptome precum greata, diaree, crampe stomacale, abilitati cognitive reduse etc. De exemplu, daca iei in exces vitamina A sub forma de supliment, aceasta provoaca hipervitaminoza A – o afectiune caracterizata prin anomalii hepatice, scaderea densitatii osoase si malformatii congenitale. Aportul excesiv de vitamina B12, desi nu este asociat cu efecte toxice, poate interactiona cu alte medicamente, cum ar fi anumite antibiotice si medicamente destinate diabetului zaharat.
Pentru a preveni efectele secundare, se evita suplimentele de vitamine care contin cantitati mega (mai mult de 100% din doza zilnica recomandata) de anumite substante nutritive si cele care promit efecte miraculoase.
Maximizarea absorbtiei de vitamine
Ia vitamine liposolubile, cu grasimi sanatoase. Pentru ca vitaminele liposolubile, cum ar fi vitaminele E si K, sunt cel mai bine absorbite de organism atunci cand sunt consumate cu alimente care contin grasimi sanatoase, precum uleiul de masline, nuci sau ulei de peste. Administrarea de vitamine cu alimente poate ajuta, de asemenea, la prevenirea gretei usoare, care este posibila mai ales atunci cand iei vitamine din complexul B.
Imparte dozele. Selectarea vitaminelor, care pot fi impartite in doua doze mai mici, poate spori absorbtia acestora in organism. Pentru a obtine beneficii maxime, selecteaza vitaminele pe care le iei in portii de cate doua – trei capsule pe zi, iar vitaminele mai mari taie-le in doua.
Mentine prospetimea. Daca vitaminele au expirat, arunca-le! Pastrarea vitaminelor la frigider poate ajuta la mentinerea prospetimii si a eficientei acestora.
Text: Andreea Popescu