Vitamine necesare organismului uman

Vitamine necesare organismului umanAlimentele care contribuie la revigorarea sistemului imunitar lupta impotriva infectiilor virale si imbunatatesc circulatia sanguina deficitara. Pentru a scapa de neplacerile sezoniere, specialistii recomanda un consum marit de citrice si suplimentarea lactatelor.



Vitamina C, vitamina benefica organismului

Cunoscuta pentru abilitatea de a lupta contra virusurilor si bacteriilor, vitamina C stimuleaza globulele albe sa lupte impotriva tuturor radicalilor liberi si contribuie activ la stoparea proceselor degenerative din organism. Necesarul de vitamina C pentru un adult sanatos, in timpul sezonului rece, este de aproximativ 70 mg/zi. La femeile insarcinate, acesta este de 100 mg/zi, iar la cele care alapteaza – de 50 mg/zi. Printre sursele naturale importante de vitamina C se evidentiaza: citricele, legumele verzi si chiar muraturile. Necesarul de vitamina C poate fi acoperit zilnic cu un pahar de suc proaspat de grepfrut sau portocale si o salata de varza si broccoli. Si vitamina E ajuta sistemul imunitar, prin faptul ca favorizeaza raspunsul la starile inflamatorii si joaca un rol important in crearea si mentinerea celulelor sanatoase. Aceasta vitamina o gasim in legume, cereale integrale, ulei vegetal si nuci.

Omega-3 ne fereste de infarct

Grasimile reprezinta un factor imunostimulator impotriva temperaturillor schimbatoare, acestea ajutand corpul sa se adapteze la temperaturi scazute.  De asemenea, chiar daca numarul caloriilor trebuie sa creasca, grasimile trebuie sa fie de calitate, atat vegetale cat si animale. Indicat ar fi sa suplimentam consumul de peste, deoarece contribuie la o mai buna fluidizare a sangelui si reduce semnificativ riscul de infarct. De asemenea, cantitatea insemnata de Omega-3 din peste poate ajuta la eliminarea definitiva a starilor depresive cauzate de  schimbarile bruste de temperatura.

Deficitul de minerale si vitamine ne face mai vulnerabili

Specialistii afirma ca racelile au simptome mult mai grave si mai dureroase in cazul persoanelor care au deficienta de seleniu. Pentru a obtine doza zilnica recomandata de seleniu este suficient sa mancati la una dintre mesele principale o portie de stridii, de raci sau de scoici. De asemenea, si consumul adecvat de lactate va poate ajuta in lupta impotriva racelilor. Prin activitatea probioticelor continute, consumul marit de lactate poate reduce perioada racelilor cu doua zile, scazand totodata si severitatea simptomelor cu pana la 20%. Cele mai bune surse de probiotice sunt iaurturile natural si chefirul.

Text: Alina Lupa