Vitamine care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie

Vitaminele_care_nu_trebuie_sa-ti_lipseasca_din_alimentatie_-_Principala

Vitaminele sunt substante indispensabile organismului, cu rol esential in producerea reactiilor chimice si in realizarea anumitor procese. Lipsa acestora sau prezenta unei cantitati insuficiente de-a lungul unei perioade lungi conduce la grave dezechilibre in corp si, implicit, la aparitia bolilor. Cu toate ca o parte dintre vitaminele necesare sunt autosintetizate, majoritatea trebuie preluate din hrana, motiv pentru care alimentatia joaca un rol covarsitor in aceasta schema. De asemenea, vitaminele, 13 la numar, se impart in doua mari categorii: cele solubile in apa, al caror exces este automat eliminat din organism, si cele solubile in grasimi, al caror surplus este stocat. Din acest motiv, nevoia de vitamine solubile in apa este mult mai mare, mai exact, de complexul de vitamine B si vitamina C, restul vitaminelor, A, D, E si K, fiind solubile in grasimi. Insa si acestea din urma, acumulate peste limita, devin toxice.



Vitamina A

Vitamina A, denumita in termeni de specialitate retinol, poate fi sintetizata de organism, are un rol antioxidant important in organism, este esentiala in buna functionare a vederii, in mentinerea unei pieli curate si sanatoase si in functionarea optima a sistemului imunitar. Stii ca ai o carenta de vitamina A daca ai pielea uscata, tulburari de vedere, infectii respiratorii, intestinale sau vaginite dese. Lipsa acesteia din organism provoaca deficiente de vedere pe timpul noptii si chiar keratomalacie. Se gaseste in ficat, morcov, ardei gras, produse lactate, spanac, rosii, caise sau malai.

Complexul de vitamine B

Sub umbrela vitaminei B se afla o gama larga de alte vitamine, care au primit aceasta denumire gratie faptului ca se intalnesc, in general, in aceleasi alimente. Acestea sunt: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B7 (biotina sau vitamina H), vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B12 (cianocobalamina). Acestea contribuie la sustinerea metabolismului, a sistemului imunitar si nervos, la mentinerea sanatatii pielii si la combaterea stresului si a depresiei. Lipsa lor determina anemie, stari de nervozitate si irascibilitate, ulceratii la nivelul pielii si chiar aparitia matretei. Acidul folic este indispensabil femeilor insarcinate, lipsa sa ducand la aparitia anomaliilor congenitale. Vitaminele din complexul B se gasesc in peste, oua, cereale, carne, broccoli, sparanghel, portocale sau nuci.

Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este considerat cea mai importanta vitamina datorita multiplelor functii pe care le indeplineste in organism. Are rol antioxidant, antiinflamator, antiinfectios, antialergic si antitoxic. De asemenea, este aliat de baza al sistemului imunitar, previne imbatranirea prematura a pielii, prin stimularea productiei de colagen, si mentine colesterolul in limite normale. Oboseala, contractarea rapida a infectiilor, gingivita, dar si hemoragiile sunt primele semne ale carentei de vitamina C. Sursele in care se regaseste din belsug sunt fructele, primul loc fiind ocupat de catina, macese si kiwi, legumele verzi, dar si ardeiul gras si cartoful.

Vitamina D

Vitamina D sau calciferonul, sub denumirea caruia se afla vitaminele D1, D2, D3 si D4, este o vitamina sintetizata de organism in prezenta razelor ultraviolete, de o reala importanta in sanatatea sistemului osos si muscular si in intarirea imunitatii. Lipsa sa provoaca rahitism, carii si osteoporoza. Se gaseste in pestele gras, unt, produse lactate nedegresate, galbenus de ou sau ciuperci si niciodata in alte produse de origine vegetala.

Vitamina E

Vitaminele_care_nu_trebuie_sa-ti_lipseasca_din_alimentatie-_Secundara

Vitamina E, cunoscuta in termeni medicali si ca tocoferol, are rol antioxidant si anticoagulant, previne bolile cardiace, durerile menstruale si tulburarile de menopauza si este eficienta in preventia cancerului. De asemenea, este utila in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului si a bolii Parkinson. Carenta de vitamina E apare foarte rar si in cazuri exceptionale si provoaca anemie si tulburari ale sistemului nervos, scade fertilitatea si altereaza retina. Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale, fructele oleaginoase, germenii de cereale, dar si legumele verzi si rosiile.

Vitamina K

Vitamina K se mai numeste si naftoquinona, este compusa din K1 si K2 si este sintetizata de catre organism. Are functie de coagulare a sangelui, dar si de calcifiere osoasa. Lipsa acesteia din organism se manifesta prin menstruatie abundenta, sangerari nazale si aparitia hematoamelor. Se poate gasi in legumele verzi, carnea de vita si porc, uleiul de soia, galbenusul de ou, produsele lactate, dar si in cereale sau catina alba.

In functie de simptomele descrise mai sus, tu stii care sunt vitaminele care iti lipsesc din organism in acest moment?

Text: Madalina Manole