Este cunoscuta pentru echilibrarea secretiilor hormonale la femei si pentru imbunatatirea sistemului imunitar si cardiovascular.
Fiind implicata in mai mult de 60 de procese ale corpului, de la dezvoltarea fetusului in uter pana la dezvoltarea globulelor rosii din sange si a acidului gastric, vitamina B6 este foarte importanta datorita multitudinii de sarcini pe care le are. Statistici recente considera ca una din zece femei nu consuma doza zilnica recomandata ( 10 mg pe zi). Unii experti cred ca 25 mg pe zi de vitamina B6 ar fi cantitatea optima pentru a simti adevaratele beneficii ale vitaminei B6. Desi o deficienta severa este rara, o doza mica de vitamina B6 se manifesta prin iritabilitate, depresie, insomnie, nervozitate, muscarea buzelor si trosnirea degetelor. Un nivel scazut de vitamina B6 are legatura cu cresterea cantitatii de homocisteine, substante care cresc riscul bolilor cardiovasculare. In plus, anumite medicamente precum anticonceptionalele si alcoolul cresc nevoia corpului pentru vitamina B6.
Ce poate face vitamina b6 pentru mine?
Stresul. Impreuna cu celelalte vitamine B, vitamina B6 este binecunoscuta datorita rolului sau in mentinerea sanatoasa a sistemului nervos.
Sindromul premenstrual (SPM). Vitamina B6 ajuta impotriva durerilor menstruale. Studiile au aratat ca 45% dintre femeile cu SPM au observat, in urma administrarii de vitamina B6, o reducere importanta a durerilor de sani, retinerii apei, a poftei de dulciuri. Se considera a fi eficienta combinatia 50 mg de vitamina B6 cu 200 mg de magneziu, deoarece magneziul are rolul de a realiza o buna asimilare a vitaminei B6 in organism.
Sarcina. S-a aratat ca 30 mg de vitamina B6 ajuta la combaterea greturilor din timpul sarcinii, vitamina B6 fiind esentiala in cresterea normala a fetusului. Deci este important ca femeile insarcinate sa-si administreze necesarul de vitamina B6.
Imunitate. Dintre vitaminele B, vitamina B6 este probabil cea mai importanta pentru sistemul imunitar. Lipsa ei are legatura cu descresterea numarului si activitatii limfocitelor (globulelor albe) implicate in lupta cu virusii si bacteriile. Din acest motiv, oamenii de stiinta considera ca aceasta vitamina stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
Care este doza potrivita?
Initial se considera ca administrarea dozelor de vitamina B6 ar trebui sa fie supraveghiata de un medic. 10 mg se considera a fi limita de siguranta; doze mai mari ar putea duce la tremuratul mainilor si ameteli. Alti nutritionisti considera ca aceasta recomandare a fost facuta in urma unor calcule indoielnice si spun ca femeile care au luat doze de peste 100 mg/zi mai multi ani la rand nu au prezentat efecte adverse. Cu toate acestea este mai bine sa cereti sfatul unui medic daca sunteti ingrijorate si sa incetati imediat consumul de vitamina B6 daca ati observat ca va tremura mainile sau picioarele.
La fel ca toate vitaminele, dozele excesive de B6 luate intr-o perioada de timp pot fi daunatoare. Vitamina B6 este contraindicata in boala Parkinson deoarece are efecte asupra medicatiei specifice.
In echipa
Cel mai eficent este ca vitaminele B sa fie luate ca supliment de multivitamine deoarece acestea lucreaza mai bine in echipa. Acest complex va contine toate sau aproape toate vitaminele B in cantitati apropiate. Vitamina B6 are nevoie de vitamina B2 pentru a fi activata si de asemenea lucreaza bine in prezenta zincului si magneziului. In loc sa luati toate aceste vitamine separat mai bine luati un complex de multivitamine si minerale.
Surse alimentare de vitamina B (mg la 100 g)
Seminte de floarea soarelui 1,25
Germeni de grau 1,15
Nuci 0,73
Linte 0,60
Peste 0,59
Orez 0,55
Banane 0,51
Ton 0,47
Pui 0,45
Avocado 0,42