Se spune ca regina Cleopatra se scalda in lapte pentru a-si curata si a-si deschide pielea. In secolul XXI a revenit la moda aceasta practica, dar vinul a luat locul laptelui. Vinul nu se limiteaza numai la a delecta gustul bautorilor sai, ci a devenit o terapie pentru sanatate.
Vinoterapia se lanseaza ca o noutate in saloanele de infrumusetare. Daca un pahar de vin stimuleaza circulatia cardiovasculara, strugurii combat imbatranirea datorita vitaminelor pe care le contin si care confera elasticitate pielii. Primele tratamente cu vin au inceput in Franta si s-au raspandit rapid, urmand aceeasi filosofie in Italia, Canada si Statele Unite. Zonele alese au o productie mare de vinuri.
Aici s-au dezvoltat centrele de tratament cu bai in vin si s-au montat instalatii speciale pentru ca cele mai pretentioase cliente sa se bucure de bai si masaje cu cele mai bune vinuri, printre care Chianti, Lambrusco, Cabernet sau Merlot. In Italia, apele termale se combina cu masajele cu vin Lambrusco si se realizeaza aplicatii locale cu must proaspat Trebbiano.
Diverse tipuri de vin
Expertii sustin ca vinoterapia reduce abdomenul, tonifica sanii si reintinereste pielea conferindu-i elasticitate. Bobul de strugure contine tanini, potasiu, calciu si apa. Coaja acestuia contine o cantitate mare de enzime, proteine, vitamine, saruri minerale, polifenoli (excelenti antioxidanti), zaharuri si acizi. Vinoterapia este o tehnica orientala si ajuta la relaxare. Tratamentul se face cu diferite tipuri de vin, dar cel rosu are mai multe calitati decat cel alb. Tratamentul este benefic pentru orice tip de piele. Proprietatile antioxidante ale vinului combat radicalii liberi, atenueaza varicele, diminueaza riscul aparitiei hemoroizilor, scad tensiunea arteriala, alina crampele musculare, relaxeaza picioarele obosite si umflate, combat alergiile, stimuleaza sistemul imunitar, combat stresul si depresia. Rezultate bune s-au vazut si in cazul artritei. Cu ajutorul vinului se realizeaza diferite tratamente corporale, faciale, inhalari, circuite termale, bai si masaje.
Bai in vin?
Peelingul corporal se realizeaza cu semintele de struguri si cu ulei. Astfel, se elimina celulele moarte si se activeaza circulatia. Pielea se hidrateaza si isi recupereaza stralucirea naturala. Impachetarile se fac intr-un amestec de substante naturale derivate din struguri. Daca se doreste, se pot face in prealabil bai de vin extras din struguri negri, dupa care corpul se impacheteaza in substante derivate din vin si se merge la termosauna. Astfel, porii se deschid usor si substantele din vin actioneaza in profunzime. Urmeaza apoi masajul, care incepe prin digitopunctura picioarelor pentru a echilibra sistemul circulator. La final, clientei i se ofera o mostra de vin negru pentru a hidrata organismul si pentru a potenta efectul impachetarii.
Retineti!
Cu ajutorul bailor in vin Merlot si Muscat in diferite combinatii cu apa si aer, la temperaturi intre 35 si 37 de grade pielea isi recapata elasticitatea si este curatata in profunzime.