Majoritatea americanilor sustin ca duc un trai mai bun decat parintii lor la aceeasi varsta. Parintii incearca sa le ofere odraslelor stabilitate financiara. Visul se poate spulbera deoarece copiii nu sunt invatati cum sa-si economiseasca banii, cum sa-i pretuiasca sau sa ii investeasca. Copiii tai vor trai intr-un mediu de mare competitivitate globala si in contextual unei piete de munca instabile. De aceea, pregateste-i pentru noile situatii financiare.
Acum, copiii au o posibilitate mai mica de a vedea cum banii umbla “din mana in mana” din cauza tranzactiilor electronice.
Este bine ca, atunci cand ai bani gheata, sa-i arati copilului tau si sa-i explici ca i-ai obtinut prin munca. Cand mergi la cumparaturi, compara preturile cu voce tare pentru a-l ajuta sa inteleaga valoarea banului. Cu cat mai devreme ii vei vorbi despre bani, cu atat vei avea mai multe posibilitati pentru a-i arata valorile pe care le crezi tu importante. Explica-i ca daca nu te vede platind cu bani gheata, ci cu cardul, nu inseamna ca iei produsele pe gratis.
Cum sa le dai bani copiilor
Este important ca cei mici sa invete importanta economiilor si sa inteleaga ca atunci cand vor fi adulti va trebui sa se gandeasca la asigurari de viata sau de pensie. Pentru a-i invata cum sa stranga, poti incepe sa pui treptat bani intr-o pusculita transparenta. Ei vor vedea cum economiile cresc. Vor fi motivati cand se vor aduna bancnote pentru ei. Apoi invata-i cum sa-si stabileasca obiective. O jucarie destul de scumpa poate fi un bun obiectiv pentru un copil mic. Pentru un adolescent, provocarea ar fi un telefon mobil, un joc video sau un calculator. Multi parinti le dau copiilor o suma de bani pe zi sau pe saptamana pentru cheltuieli. Iata cateva sfaturi pe care le poti lua in considerare:
- • Incepe devreme. Atunci cand copii inteleg ca isi pot cumpara diverse lucruri cu banii, ei sunt pregatiti sa primeasca o cota fixa.
- • Stabileste reguli clare. De la inceput stabileste cati bani le vei da, cu ce frecventa si ce cheltuieli trebuie sa acopere. Atat cantitatea banilor, cat si responsabilitatile lor financiare trebuie sa creasca treptat.
- • Nu-i ameninta. Cota saptamanala nu trebuie sa depinda de comportamentul fiului tau. Nu este bine sa fie o plata pentru a face curat in casa sau pentru a obtine note bune. Aceste activitati trebuie sa le faca oricum, cu sau fara recompensa.
- • Nu-l scapa de greseli. Lasa-ti copilul sa faca ce investitii vrea, fie ca sunt gresite. Isi va da singur seama si va invata ca banii nu trebuie administrati prost. Copiii invata mai bine din greselile proprii.
Asiguarile prezic viitorul copilului tau
Companiile de asigurari concep planuri de protectie si de investitie pe termen mediu si lung, care ofera suport financiar pentru copii, cum ar fi plata studiilor, dota de casatorie, achizitionarea unei case sau a unei masini. Asigurarile incheiate acopera atat cazurile in care parintele este in viata la data la care copilul implineste 18 ani, cat si cazurile in care parintele decedeaza ininate de aceasta data. La varsta majoratului, copilul poate primi plata indemnizatiei de asigurare sau parintele poate opta pentru prelungirea anuala a contractului pana cand copilul va implini 25 de ani, va incepe facultatea sau pana se va casatori. Asigurarea pentru studii poate acoperii atat studiile liceale, cat si pe cele universitare. Asigurarea pentru casatorie se incaseaza in momentul cununiei civile sau la expirarea politei daca copilul nu s-a casatorit pana la acea data.
Succesul financiar al copiilor tai
Daca vrei sa asiguri un succes financiar copiilor tai, este necesar sa-i motivezi sa stranga bani, sa faca economii. Ca parinte, trebuie sa-ti inveti copilul ca resursele financiare sunt limitate. Arata-le strategii pentru a castiga mai multi bani.
Economiile motiveaza copiii sa stranga bani si sa-si stabileasca obiective. Le creeaza disciplina de organizare si de control al finantelor. In plus, actiunile lor au un scop.
Jocuri financiare pentru copii
Ideea de a sta la masa si de a calcula economiile ii stimuleaza pe copii. Reprezinta o provocare pentru ei din care au ce invata.
- • Cea mai buna forma pentru a-ti motiva copilul sa stranga bani este sa stabilesti impreuna cu el un obiectiv: o jucarie, un cadou pentru cineva drag, un joc.
- • Ajuta-l sa faca o lista saptamanala cu cheltuielile zilnice.
- • Pune-l sa scrie o lista cu toti banii primiti si o alta cu cheltuielile sale si cu lucrurile pe care vrea sa le cumpere.
- • Asigura-te ca pe lista cu cheltuieli exista o parte din economiile lui.
- • La sfarsitul saptamanii pune-l sa scrie o lista cu cheltuielile facute si cu banii primiti. Compara listele cu cele de la inceputul saptamanii si analizati impreuna daca planul sau a functionat sau nu.
- • Exercitiul se va repeta pana cand copilul va fi in stare sa-si manevreze singur finantele.
- Ideea este sa nu fii extrem de rigida sau sa creezi un ambient stresant in cautarea perfectiunii financiare a copilului tau. Obiectivul tau trebuie sa fie educarea micutului asupra importantei banilor.