Iubire fulgeratoare sau cunoastere reala? Indiferent pe ceea ce se bazeaza o relatie, nimeni nu este scutit de suferinta in dragoste, iar orice ruptura poate avea consecinte psihologice, comportamentale, afective, care uneori pot fi depasite foarte greu, alteori foarte usor. De la o simpla tristete pana la suferinta plina de disperare nu este decat un pas. Fiecare reactie depinde de personalitatea fiecarei persoane, de experiente, de felul in care constientizeaza actiunile.
Suferinta in dragoste poate fi insa depasita. Daca unele persoane uita si reusesc sa depaseasca momentele critice, altele prefera durerea in locul uitarii.
Prima dragoste
Cu siguranta ca fiecare dintre noi are prin preajma macar un cuplu format dintr-un el si o ea care sunt impreuna din copilarie si care iubesc ca in prima zi. Insa astfel de cupluri sunt rare, ce-i drept, dar prima iubire ramane idealizata pentru totdeauna. Iubirile adolescentine nu ar trebui sa fie nicidecum subestimate, insa trebuie sa incetam sa credem ca intensitatea primelor sentimente va dura pentru totdeauna.
Se spune ca momentul in care incepi cu adevarat sa-l descoperi pe cel de langa tine, care apare odata cu diminuarea pasiunii initiale, este si momentul in care un cuplu este pus la rascruce, in care incep sa iasa cu adevarat la iveala defectele, mai ales atunci cand cei doi incep sa se confrunte cu adevarat cu realitatile cotidiene. A-l accepta sau a-l refuza pe cel de langa tine face diferenta intre cei care reusesc sa depaseasca momentele grele si cei ce sfarsesc prin a se desparti.
Momente critice
Se spune ca, de obicei, in viata de cuplu exista cateva momente critice, care odata depasite te feresc de o despartire. Aventurile extraconjugale, venirea pe lume a unui copil, mutatul impreuna, schimbarile care survin in cariera, criza varstei mijlocii sunt doar cateva dintre aceste moment critice. Daca ar fi sa gandim la rece, am realiza ca toata viata un cuplu este supus la nenumarate incercari, ca fiecare zi, ora sau minut este o noua incercare, o noua provocare. Lupta pentru putere, in care unul dintre parteneri il acuza pe celalalt, este o adevarata criza, care uneori poate fi benefica daca fiecare se afirma in mod pozitiv.
Simptomele suferintei in dragoste
Suferinta in dragoste nu este o rana corporala, insa poate slabi sistemul imunitar, provocand stari cronice, iar sanatatea fizica poate fi afectata. Daca vorbim despre barbati, acestia au tendinta sa se “inece” in alcool, sa se refugieze in munca, sa se apuce de fumat, in timp ce femeile sunt tentate sa ia mai mult medicamente. Printre simptomele fizice se numara greata, durerile de cap, oboseala, pierderea in greutate, pierderea apetitului si a libidoului, tulburarile cardiace, agitatia, hipertensiunea. Daca vorbim insa despre simptomele psihologice, atunci putem vorbi chiar si despre o distrugere brutala a mecansimelor psihice ale unui individ, provocand uneori depresia care poate necesita spitalizare, in cazurile cele mai grave.
Printre simptomele psihologice se numara tristetea, anxietatea, angoasa, pierderea increderii, nostalgia, dificultati de concentare si de atentie. Aceste simptome se pot agrava, bineinteles. Cu cat o relatie este mai intensa, mai satisfacatoare, cu atat ruptura este mai dureroasa; la fel se poate intampla si in cazul in care ruptura intervine brusc. Viata de cuplu permite pana la urma realizarea proiectelor comune si personale si satisface nenumarate nevoi umane, dincolo de cele de iubire si sexualitate.
Text: Ruxandra Raica