Nu mai este niciun secret că foştii duci de Sussex sunt încă ajutaţi de Prinţul Charles pentru a duce în continuare o viaţă fără lipsuri. Însă nu se ştie cât va mai dura acest lucru, pentru că… a venit pandemia.
În fiecare an, averea ducilor englezi, care sunt în general fiii sau nepoții reginei Elisabeta a ll-a Marii Britanii, se mărește considerabil ca urmare a unei legi dată în 1700, denumită generic „bona vacantia”. Prin aceasta, fiecare englez care moare și nu își lasă averea printr-un testament unei alte persoane, moştenirea va reveni ducelui sau Casei Regale a Marii Britanii.
Proprietatea privată, Ducatul de Cornwall, cea care oferă sprijin financiar pentru moștenitorul tronului încă din anul 1337, are de suferit din cauza pandemiei. Deşi aceasta creşte venitul anual al prințului Charles cu 3% (venitul ducelui de Cornwall ajungând la 22,2 milioane de lire sterline), totuşi, din cauza pandemiei, veniturile Prinţului vor fi afectate substanţial.
Alastair Martin, secretarul Ducatului, a declarat într-o scrisoare că: “în ciuda faptului că avem o bază de activități foarte diversificată, ne așteptăm în totalitate la o reducere substanțială a veniturilor, mai ales din cauza închiderii activității noastre comerciale.”
Ducatul Cornwall exploatează terenuri în zonele rurale și urbane și închiriază câteva insule și cabane în Țara Galilor și Cornwall. De exemplu, în 2017, prințul Charles a câștigat 21,7 milioane de lire sterline din proprietate, cea mai mare parte din venit fiind alocată celor doi copii ai săi, Harry și William.
Din venitul Ducatului Cornwall, Prințul de Wales a reușit să își îndeplinească sarcinile regale, precum plata chiriei pentru biroul său londonez sau desfășurarea activităților sale caritabile. Prințul Charles a oferit sprijin financiar lui Meghan Markle și prințului Harry, iar în prezent oferă sprijin Ducelui de Cambridge și celor trei copii ai săi.
Potrivit unui raport de venituri al Ducatului de Cornwall, în vistieria oficială al fiului reginei Elisabeta a 2-a, doar în anul 2019 și primele două luni ale anului 2020, au intrat peste 868.000 de lire sterline, de la localnicii care au decedat fără să lase în urmă un testament sau de la firmele dizolvate și nerevendicate, iar în perioada ianuarie – martie 2020, încă 201.000 lire sterline.