Veninul folosit de melcii de mare pentru a-si imobiliza prada ar putea fi extrem de eficient impotriva durerii, conform unui nou studiu australian.
Veninul melcilor marini din Pacific contine sute de proteine ??mici, numite conotoxine, care par a avea un efect analgezic la om, conform rezultatelor unui studiu prezentat la conferinta anuala a American Chemical Society (ACS).
Conform savantilor, melcii marini isi utilizeaza veninul pentru a-si paraliza prada. Acest venin contine sute de peptide, mici proteine, denumite conotoxine. Asupra oamenilor, unele dintre aceste conotoxine par a avea efecte analgezice.
Veninul melcilor, de 100x mai puternic decat morfina
Exista acum un singur medicament aprobat ce are la baza derivati de conotoxine, ziconotida. Dar acest tratament este hiper-intruziv, substanta trebuind injectata in maduva spinarii.
Acest tratament bazat pe venin de melc a fost testat doar pe sobolanii de laborator. Acesta este considerat a fi de aproximativ 100 de ori mai puternic decat morfina si gabapentinul, doua medicamente care sunt considerate extrem de eficace in ameliorarea durerii neuropatice cronice.
“Acesta este un pas important, care ar putea ajuta la dezvoltarea unei noi clase de medicamente pentru a calma cele mai severe forme ale durerii cronice”, a explicat David Craik, profesor la Universitatea Queensland din Australia, principalul autor al studiului.
“Inca nu cunoastem efectele secundare ale acestui tratament, deoarece nu a fost testat pe oameni. Dar noi credem ca aceasta substanta este sigura. Aceasta substanta actioneaza printr-un mecanism cu totul diferit decat morfina. Suntem de parere ca acest medicament produce foarte putine efecte secundare si nu creeaza dependenta”, a spus David Craik.
Desi rezultatele studiului sunt concludente, oamenii de stiinta vor trebui sa astepte doi ani inainte de a dezvolta teste clinice pe oameni.
Text: Andreea Popescu