Varsta de 40 de ani si greutatile ei

tineri_pentru_totdeauna_sursa_shutterstockPsihoterapeutii mexicani compara in studiile lor asemanarile dintre pubertate si varsta de 40 de ani, cand se pare ca apar noi oportunitati. In ambele etape, schimburile hormonale revolutioneaza corpul si comportamentul uman.

A doua adolescenta incepe la 40 de ani
Specialistii sustin ca dupa varsta de 40 de ani incepe a doua adolescenta, etapa caracterizata de hormonii sexuali, in special la femei, dar si la barbati, care se fac remarcati din punct de vedere psihologic si social. Incep sa aiba loc modificari in comportament si in gandire.

 Femeile ajunse in aceasta etapa a vietii incep sa se intrebe carui lucru i-au dedicat viata, daca este cazul sa urmeze aceeasi traiectorie si care este sensul pe care trebuie sa-l dea vietii lor in continuare. Barbatii trec printr-o criza existentiala si, de asemenea, vor reflecta asupra intregii lor vieti.

Cum stim daca suntem in criza celor 40 de ani?
Exista mai multe semnale printre care situatia urmatoare: “mi-am atins scopurile in viata, dar, din nefericire, nu am facut ceea ce am vrut eu, ci doar ceea ce asteptau ceilalti de la mine”. De asemenea, exista un “acum sau niciodata”, adica “trebuie sa fac un ultim efort pentru ca mai tarziu nu-l voi mai putea face”. Un alt semnal ar fi negarea, adoptarea posturii “nu se intampla nimic”.

Corpul te atentioneaza
Desi ai fost o persoana sanatoasa, incepi sa ai mici simptome de oboseala acumulata in toti acesti ani. Acum organismul iti cere mai multa atentie. Intervin schimbari obligatorii in alimentatie si nevoia de a face exercitii fizice, pentru imbunatatirea calitatii vietii si sanatatii.
Solutia crizei nu este optarea pentru un nou inceput, ci reflectarea asupra intregii vieti. Din toate experientele traite, sigur vei gasi ceva pozitiv. Este bine sa faci anumite schimbari, dar pretuieste ceea ce ai, iar acest lucru nu se poate face fugind de trecut. Exista femei si barbati care se plafoneaza in loc sa-si traiasca viata in continuare. Cei care s-au bazat mai mult pe partea financiara a unei relatii amoroase, se vor simti neimpliniti sufleteste. Este indicat sa  modifice aceasta etapa a vietii. Cand ajungem la 40 de ani, ne este frica sa trecem prin criza. Este indicat sa avem o atitudine pozitiva si constructiva. A doua adolescenta este mai mult o criza de actiune.

Barbatii suporta mai greu depresia
In jurul varstei de 45 de ani, incepe la barbati andropauza. Sunt vizibile schimbari fizice, precum caderea parului, scaderea apetitului sexual, insomniile si emotivitatea devenita mai puternica. Din punct de vedere psihologic, barbatii trec prin multe obstacole. La serviciu, cei tineri le iau locul. Deja nu se mai simt atractivi si incep relatiile extraconjugale incercand, intr-un mod gresit, sa inlocuiasca senzatia de nesiguranta deoarece nu se mai simt nici potenti, nici in forma. Dar aceasta nu este decat o etapa temporara a vietii vor trebui sa invete sa-si exprime sentimentele mai bine.

Faptul ca barbatul nu isi comunica sentimentele precum femeia, le provoaca acestora mai multe infarcturi acute de miocard, iar stresul se ridica la cote inalte. Testosteronul se acumuleaza si acest lucru ii poate face violenti si ii aduce intr-o stare de neliniste accentuata. Tensiunea acumulata poate fi descarcata prin exercitii fizice.
Pentru a trece cu bine de aceasta etapa, trebuie sa isi bazeze alimentatia pe soia, un complement alimentar care le ajuta deoarece amelioreaza anumite simptome. De asemenea, pot recurge la tratament hormonal suplimentar recomandat insa exclusiv de medic.

 

Text: Ana Macovei