Varicela este o boala infectioasa foarte contagioasa afectand in general copiii pana la varsta de 10 ani. Ea confera imunitate toata viata. Adultii care nu au avut varicela in copilarie nu au imunitate si pot face forme mai grave de boala.
Cum se transmite varicela?
Agentul patogen este un virus din familia Herpesviridae, acelasi virus care la adulti provoaca zona Zoster. Sursa de infectie este omul. Infectia se poate transmite prin aerul iesit din camera in care se gaseste bolnavul, de unde si numele de “varsat de vant”, denumirea populara a varicelei. Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picaturile de saliva sau prin obiecte contaminate cu saliva de la persoana bolnava. O persoana este contagioasa cu cateva zile inainte de debutul varicelei si 5-6 zile dupa ultimul val eruptiv.
Care sunt simptomele?
Febra si aparitia concomitenta in diferite regiuni ale pielii (cap, torace, fata, mai rar maini si picioare) a unei eruptii sub forma de pete mici rosii (macule) care in cateva ore capata relief (papule) si se transforma in vezicule cu continut limpede. In cateva zile veziculele se usuca formand o crusta subtire care ulterior cade fara sa lase cicatrice. Uscarea veziculelor este insotita de mancarimi (prurit). Eruptia apare in salturi, in mai multe reprize, fiecare reprize fiind insotita de pusee febrile. Astfel pe tegumente, in cursul bolii, pot fi intalnite concomitent toate stadiile eruptiei: macule, papule, vezicule si cruste.
Evolutia varicelei
Este de circa doua saptamani, timp in care bolnavul este izolat la domiciliu.
Varicela la copii este grava?
Boala evolueaza usor la copiii voinici; la cei slabiti, rahitici sau care au fost alimentati artificiali poate decurge mai grav si pot aparea complicatii intre care semnalam meningoencefalite sau suprainfectarea bacteriana a elementelor neurologice.
Varicela la adulti?
Este mai grava fiind insotita de complicatii neurologice (meningoencefalite).
Tratamentul varicelei?
Copilul bolnav de varicela nu necesita tratament deosebit. Trebuie mentinut curat pentru a se evita infectarea microbiana a elementelor eruptive prin scarpinat. Crustele trebuie lasate sa cada singure. Scarpinatul trebuie interzis. Unghiile copilului se taie scurt. Pentru a diminua mancarimile locale se pot face pudraje cu talc mentolat, aplicatii locale cu mixtura mentolata, eventual antihistaminice de tip Claritin sirop.
Masuri de profilaxie
Varicela fiind foarte contagioasa izolarea este obligatorie si contactul cu alti copii trebuie interzis. Incaperile trebuie bine aerisite. Se poate face si vaccinare cu vaccin viu atenuat insa varicela nefiind o boala grava la copil, vaccinarea nu este obligatorie. Copii care prezinta complicatii vor fi internati in spital.