Abia asteptai vara, soarele, timpul frumos? Si noi la fel, pentru ca, trebuie sa recunoastem, vara ne da o energie si o buna dispozitie de care nu prea ne bucuram iarna.
Cuprinse de euforie si dornice sa ne bronzam, nu trebuie insa sa neglijam cateva ”obiceiuri de vara”, care, corect insusite ne ajuta sa ne pastram frumusetea si sanatatea, dar care altfel, ajung sa ne strice distractia estivala.
- Statul excesiv la soare. Vine o zi in fiecare vara, cand dornica de plaja si de soare, te hotarasti sa te duci la mare sau la piscina. Acolo, toropita de caldura si apoi racorita de apa, uiti cum trece timpul, iar seara te trezesti rosie pe fata si pe corp, iar pielea te ustura atat de tare incat nu mai suporti nici atingerea hainelor. Probabil ai trait scenariul acesta de cateva ori pana acum. Nu-l lasa sa se repete si vara aceasta. Evita sa te duci la plaja la orele pranzului; fie te trezesti dimineata si prinzi orele cand soarele inca nu are atata putere (pina in ora 11) fie astepti dupamiaza (dupa ora 17), cand soarele se mai imblanzeste. Orice ar fi, evita sa stai la soare intre orele 11 si 15. La fiecare jumatate de ora, fa o baie in mare sau in piscina, astfel nu risti sa te molesesti si sa experimentezi acea senzatie provocata de caldura, vecina cu lesinul. Chiar daca obtinerea unui bronz rapid iti face cu ochiul, ai rabdare si bronzeaza-te treptat, in fiecare zi cate putin. Altfel, risti sa-ti afectezi pielea serios. In plus, daca soarele apuca sa iti arda pielea, aceasta incepe sa se cojeasca, iar rezultatul va fi un bronz cu pete, mult mai neplacut decat o piele nebronzata. Poti sta la soare fara filtru de protectie, doar 15 minute in fiecare zi, dimineata: acest lucru stimuleaza producere de vitamina D si ajuta deci la o mai buna asimilare a calciului.
- Deshidratarea. Diversele activitati sau munca in aer liber in timpul verii, in caldura, pot provoca deshidratare. Nu trebuie sa cazi in greseala de a spune ca esti obisnuita cu temperaturile ridicate si ca pe tine caldura nu te afecteaza. Pentru aclimatizare, corpul nostru are nevoie de mai multe lichide, ca o compensatie a faptului ca si transpiram mai mult atunci cand ne este cald. Trebuie sa fii atenta la semnalele corpului tau si sa nu uiti sa bei apa sau sa te gandesti sa o inlocuiesti cu suc. Trebuie sa consumi lichide inainte sa simti senzatia de sete, pentru ca atunci cand te cuprinde o sete acuta, corpul sau este deja deshidratat. Evita alcoolul si cafeaua pe timpul verii, pentru ca stimuleaza producerea de urina, ceea ce duce la deshidratare. Daca faci sport, sau activitati solicitante fizic, consuma intotdeauna apa inainte de inceperea activitatii si la fiecare 10-20 de minute in timpul ei. Deshidratarea are cateva simptome nu tocmai placute: gura uscata, slabiicune, ameteala, oboseala accentuata, dureri de cap, crampe musculare, iar uneori si urina se inchide la culoare.
- Greselile de protectie solara. Nu este suficient sa ne aplicam o crema cu protectie solara, trebuie sa alegem un produs care are factor de protectie suficient de puternic: cu cat avem pielea mai deschisa la culoare si mai putine zile de plaja la activ, cu atat trebuie sa ne alegem o crema cu factor mai mare de protectie. Nu trebuie sa uiti sa-ti protejezi si locurile in care de obicei nu suntem obisnuiti sa ne aplicam crema: buzele, scalpul, zona urechilor, labele picioarelor. Si acestea sunt zone sensibile care se pot arde cu usurinta. In plus, ai grija sa-ti aplici crema pe tot corpul de fiecare data cand iesi din apa, pentru ca aceasta se spala de pe piele si astfel ramanem expusi arsurilor.
- Diferentele cald-rece. Pentru ca uneori caldura de afara este infernala, tindem ca atunci cand intram in casa sau in masina sa dam aerul conditionat la cea mai mica temperatura. Aceasta este o greseala care ne poate costa sanatatea: pe langa faptul ca putem raci, ne putem alege si cu sinuzite sau infectii urinare de toata frumusetea. Corpul are nevoie de timp pentru a se acomoda cu temperaturile, asa ca nu trebuie sa facem treceri bruste de la cald la rece. Nu intra incalzita in incaperi foarte reci, nu sta in bataia aerului conditionat si ai grija ca acesta sa fie reglat intotdeauna la o temperatura medie (peste 20 de grade Celsius).
Text: Bianca Badescu