Infectiile micotice nu fac discriminari in functie de varsta. Ele afecteaza confortul femeii in orice moment al vietii si, desi sunt foarte incomode, de obicei nu degenereaza in probleme grave de sanatate.
Aceste afectiuni sunt determinate de un exces de crestere a ciupercilor care se afla in mod normal in vagin. Un astfel de dezechilibru isi are drept cauza de obicei un abuz de antibiotic, o crestere a nivelului de estrogen (terapie hormonala, faza foliculara a ciclului menstrual), scaderea sistemului imunitar, instalarea diabetului zaharat, umiditatea si chiar obezitatea. Uneori aceste infectii micotice devin recurente fie pentru ca nu sunt respectate regulile de igiena, fie din cauza rezistentei la medicamente. ~n momentele de declansare ale acestei afectiuni, femeia experimenteaza mancarimi la nivelul vaginului, scurgeri albe cu aspect branzos, iritarea si inrosirea pielii din jurul orificiului vaginal, dureri si usturimi la urinare si, desigur, dureri in timpul actului sexual. ~n oricare dintre cazuri consultul medical este absolut necesar.
Punctul in care relatia se trateaza cu antimicotice
Latura sexuala este foarte importanta intr-un cuplu. Vaginitele micotice, prin simptomatologia lor, fac actul sexual foarte dificil. Daca disconfortul dureaza o perioda lunga de timp, femeia incepe sa asocieze actul in sine cu durerea si deci inconstient il va respinge.
Consultant: Psiholog Oana Cernusca