Vaginita: cauze comune, semne și metode de tratament

ce este vaginita

Vaginita este o afecțiune destul de comună în rândul femeilor. Deși nu reprezintă o problemă gravă și poate fi tratată este important să mergi la medic de la primele semne pentru un diagnostic corect și tratament.

Îți spunem în acest articol ce este și cum se manifestă vaginita, dar mai ales cum să o recunoști, câteva sfaturi de prevenție și cum poate fi tratată.



Ce este vaginita și de câte tipuri poate fi?

Vaginita este o inflamație a vaginului care se poate manifesta prin mâncărimi, durere sau anumite secreții. În principal, aceasta se produce din cauza modificărilor în flora vaginală (bacteriană) sau este cauzată de o infecție, viruși ori expunerea la substanțe iritante.

Des întâlnită în rândul femeilor este cunoscută și sub denumirea de „colpită”. Poate fi întâlnită chiar și atunci când o femeie se îndreaptă spre intrarea la menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen sau chiar și în sarcină, din cauza modificărilor hormonale.

Variantele de vaginită cel mai des întâlnite sunt vaginita bacteriană și trichomoniaza iar o femeie poate suferi de una, două sau mai multe tipuri de vaginită, simultan ceea ce se numește „vaginită mixtă”. Când vaginita se dezvoltă rapid și evoluează sever, afecțiunea este denumită „vaginită acută”.

Vaginita – tipuri

Pentru că sunt multiple cauzele care pot provoca vaginita trebuie să știi că există mai multe tipuri:

1.     Vaginoza bacteriană

Creșterea excesivă a nivelului bacteriilor care formează flora vaginală (lactobacili) poate determina vaginita să-și facă apariția deoarece există o perturbare a echilibrului natural în bacteriile din vagin.

2.       Vaginita atrofică

Nivelurile scăzute de estrogen provocate de intrarea la menopauză o pot provoca. De asemenea, aceasta poate apărea și în urma îndepărtării chirurgicale a ovarelor.

3.     Candidoza

Este cauzată de o ciupercă denumită Candida Albicans care se poate forma și în alte zone umede ale corpului, de exemplu în cavitatea bucală (sub formă de afte) sau la nivelul pielii ori unghiilor de la picioare, etc.

4.     Trichomoniaza

Vaginita de acest tip este provocată de un parazit (Trichomonas vaginalis) adesea transmis prin contact sexual și poate infecta și alte părți ale zonei intime, cum ar fi, uretra.

5.     Vaginita virală (herpes) sau vulvovaginita

Presupune inflamația vulvei și poate fi preluată pe cale sexuală, dar este provocată adesea de infecția cu virusul herpetic (HSV) sau cu papiloma virusul uman (HPV).

6.     Vaginita neinfecțoasă

Poate fi provocată de o reacție alergică la folosirea unor sprayuri sau alte produse cu substanțe destinate îngrijirii zonei intime sau a spălăturilor vaginale.

Simptome care însoțesc vaginita

Nu este greu să-ți dai seama că te confrunți cu vaginita pentru că vine cu semne pe care nu ai cum să nu le observi, precum:

  1. Schimbarea culorii, mirosului și a cantității scurgerilor vaginale. Dacă scurgerea este alb-cenușie și urât mirositoare, poate fi vorba de vaginoza bacteriană. Dacă scurgerea este albă și groasă este vorba despre Candidoza, iar dacă secreția este galben-verzuie și, uneori, spumoasă, este vorba despre Trichomoniaza.
  2. Poți avea mâncărimi destul de greu de ignorat sau chiar o iritație vaginală în interior ori la intrarea în vagin.
  3. Durere în timpul actului sexual.
  4. Durere la urinare.
  5. Sângerări vaginale ușoare sau pete pe lenjerie.

Simptomele pot semnala probleme mai grave decât vaginita, motiv pentru care este important să mergi la medic pentru diagnostic corect și tratament eficient.

Cum poate fi diagnosticată vaginita?

Sunt necesare examinări de laborator așa că, medicul te va întreba despre simptome, igienă locală, dar va lua în calcul și istoricul medical, va realiza o examinare fizică unde se pot observa dacă sunt iritații și va face un test de laborator în urma prelevării unei mostre de secreție vaginală pentru a afla dacă există paraziți sau bacterii care au provocat vaginita.

Vaginita – de la cauze la factori de risc

Sunt multiple cauzele în urma cărora vaginita se poate dezvolta în funcție și de tipul vaginitei, astfel că:

  1. Vaginoza bacteriană este consecința dezechilibrului florei vaginale, iar motivul dezechilibrului nu este cunoscut căci mai mulți factori pot perturba echilibrul bacteriilor vaginale.
  2. Candidoza apare atunci când un organism fungic (ciuperca) crește excesiv în interiorul vaginului.
  3. Trichomoniaza este cauzată de un parazit și este o infecție cu transmitere sexuală. Dacă bărbatul are tractul urinar infectat cu acest parazit este foarte posibil să nu aibă niciun simptom. La femei însă, va infecta vaginul, provoacă simptome și riscul de a dezvolta alte infecții cu transmitere sexuală.
  4. Vaginita neinfecțioasă poate fi cauzată de folosirea diferitor produse parfumate, detergenți sau chiar și tampoane intravaginale dacă nu există o igienă bună.

Se pare că vaginita poate afecta și persoane aflate înainte de pubertate. Asta din cauza unor bacterii ce se pot dezvolta în urma practicilor greșite în igiena intimă, dar și după pubertate când există activitate sexuală, unele alergii la materialul prezervativelor ori lubrifianți.

Alți factori de risc sunt:

  • dispozitive contraceptive,
  • sarcina,
  • dușurile vaginale,
  • anumite antibiotice,
  • materialele din care este realizată lenjeria intimă și purtarea ei ori a pantalonilor strâmți care nu permit zonei să se aerisească, favorizând umezeala,
  • scăderea nivelului de estrogen sau fluctuații hormonale din timpul menstruației.

Nu în ultimul rând, sunt predispuse la a dezvolta vaginita femeile cu diabet zaharat.

6 sfaturi pentru a preveni vaginita

Sunt mai multe măsuri pe care le poți implementa pentru a preveni aceste probleme, precum:

  1. O igienă cât mai bună a zonei intime, dar nu exagerată, cu apă și un săpun cu pH neutru.
  2. După folosirea toaletei, ștergerea din față spre spate pentru a evita răspândirea bacteriilor din zona anală spre vagin.
  3. Fără dușurile vaginale.
  4. Poartă lenjerie intimă din bumbac care menține zona uscată și permite pielii să respire.
  5. Practică sexul protejat și ai grijă ce produse alegi. Mergi regulat la verificări medicale dacă ești o persoană activă sexual,
  6. Gestionează stresul, adoptă o alimentație sănătoasă căci pot perturba hormonal.

Metode prin care poți trata vaginita

Tratamentul pentru vaginita cu care te confrunți este stabilit în funcție de cauze și tip de infecție, iar după diagnosticare vei primi tratamentul prescris de medic pe care este important să-l urmezi.

Astfel, vaginoza bacteriană este, de obicei, tratată cu antibiotice, antiprotozoice sau probiotice care pot fi administrate oraj sau aplicate în vagin.

Candidoza poate presupune un tratament cu medicamente antifungice sub formă de unguent, ovule, cremă sau tablete ori supozitor care sunt introduse în vagin. De asemenea poți primi și un tratament care se ia pe cale orală.

Trichomoniaza poate necesita un tratament cu antibiotice sau antiprotozoice pe care îl vor urma ambi parteneri pentru a preveni reinfectarea.

Vaginita neinfecțioasă va fi tratată prin identificarea factorului cauzator și eliminarea acestuia iar dacă există o sarcină în curs, medicul trebuie informat pentru a prescrie un tratament care să nu afecteze sarcina.