Semnalizat pentru prima oara de catre cercetatori, un virus inventat chiar de catre om si injectat in sangele pacientului reuseste in mod deosebit sa gaseasca si sa distruga celulele canceroase. Rezultatele publicate in jurnalul stiintific “Nature” demonstreaza ca virusul despre care vorbim doar ataca tumorile, lasand insa tesuturile sanatoase intacte, spre deosebire de majoritatea tratamentelor anticancer deja existente.
O noua metoda de injectare
In timp ce folosirea virusurilor pentru a trata cancerul nu este o noutate, una dintre descoperirile studiului este aceea ca protejeaza sistemul imunitar prin injectarea virusului in sangele pacientului, si nu direct in tumoare. Virusul anticancer se pare ca este versiunea modificata a virusului vaccinia, virus folosit pentru dezvoltarea vaccinului impotriva variolei.
Tesuturile sanatoase nu sunt afectate
23 de pacienti carora cancerul li se raspandise si in celelalte organe au fost infectati cu virusuri pentru realizarea acestui studiu. Dintre cei 8 subiecti testati care au primit cea mai mare doza, la 7 dintre acestia virusul a recidivat in tumori, si nu in tesuturile sanatoase, lucru foarte important. Profesorul coordonator al intregii cercetari stiintifice, John Bell, care preda la Universitatea din Ottawa, a declarat ca cercetarile facute reprezinta cu adevarat un succes: “Este pentru prima data in istoria medicinei cand se demonstreaza, in mod consecvent, faptul ca o terapie virala poate invinge aceasta boala de temut – cancerul – care recidiveaza in tesuturile canceroase dupa injectarea intravenoasa a virusului in corpul uman”. “Cred cu tarie ca, intr-o zi, virusurile si alte terapii biologice ar putea schimba cu adevarat felul nostru de a aborda modurile in care poate fi tratat cancerul”, a mai adaugat profesorul John Bell.
Text: Ruxandra Raica