De pe data de 11 Martie și până pe 22 Martie, copiii, începând cu grădinițe, școli, licee, chiar și universități, atât din învățământul de stat, cât și privat, se află într-o vacanță forțată din cauza pandemiei cu Coronavirus. Pandemie deoarece infecția a depășit granițele unei singure țări, acum fiind afectate multiple țări, ba chiar continente, cum ar fi: Asia, Australia, America, Europa.
Ce este Coronavirus?
Noul Coronavirus detectat în China este strâns legat de virusul SARS din 2003 și pare să aibă caracteristici similare. Potrivit experților, virusul poate provoca simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar și boli severe, precum pneumonia.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din țara noastră, ca și experții ECDC susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:
- Febră (minimum 38 grade Celsius)
- Tuse
- Dificultate la respirație – în cazurile mai severe
Noul coronavirus COVID-19 reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om și, prin urmare, reprezintă motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică. Tocmai de aceea, ca măsură de prevenție, unitățile de învățământ au fost închise și copiii au rămas acasă.
Program de vacanță forțată
Părinții, alături de copii, trebuie să fie responsabili în această situație de criză nemaintâlnită până acum și să trateze lucrurile cu maximă seriozitate. Astfel că, este important să înțelegem că această vacanță forțată nu este chiar o vacanță, în adevăratul sens al cuvântului, și este bine să ne conformăm regulilor impuse de securitate și anume să rămânem cât mai mult în casele noastre, unde mediul este curat și sănătos.
Există o mulțime de activități care pot fi făcute în deplina siguranță a casei, cum ar fi:
- Multe școli și grădinițe au ales varianta de a trimite fișe de lucru și activități pentru copii prin intermediul internetului, astfel că micii și marii elevi pot avea câteva ore de studiu sau de distracție educativă chiar acasă;
- Alte unități școlare au atribuit temele necesare acestor săptămâni în ultima zi de școală a copiilor, astfel că, încă o dată, copiii au atribuții și responsabilități școlare care îi pot ține ocupați cu succes câteva ore la birou;
- Copiii pot profita de aceste zile libere pentru a-și face plinul cu toate activitățile lor preferate: să coloreze, să picteze, să se joace cu jucăriile iubite sau să joace jocuri diverse, să citească, să urmărească un film pe DVD, să se uite la desene la televizor, să danseze, să facă sport, să își facă ordine pe birou, în cameră sau în dulapul cu haine, să fie creativi și inventivi și lista poate continua la nesfârșit.
- Pentru cei care stau la curte, o activitate plăcută ar fi să iasă în curte, să stea la aer și la soare, mai ales în aceste zile plăcute și însorite. Pot face activități specifice de primăvară, cum ar fi: să grădinărească, să planteze flori, să ude florile, să măture în curte, să toaleteze copacii, împreună cu un adult, să strângă frunzele uscate etc.
Reguli de urmat:
Pe lângă regulile de igienă de urmat recomandate cu precădere în această perioadă, este imperios necesar să urmăm și alte reguli, cum ar fi:
- Se recomandă autoizolarea! Această vacanță forțată nu este prilej de socializare, nu trebuiesc plănuite întâlniri și revederi cu prieteni vechi și dragi. Chiar dacă, cel mai probabil, nici voi și nici ei nu prezentați probleme de sănătate, cel mai sigur este să rămâneți în casele voastre și să evitați / limitați contactul cu persoane străine familiei voastre.
- Dacă s-au închis școlile, nu înseamnă liber la mall! Mall-ul, asemănător școlilor, este un mediu vast, cu o mulțime de persoane, unde există riscul de răspândire a virusului. Astfel că, evitați să mergeți în locuri aglomerate, de orice factură, cu precădere mallurile!
- Faceți cumpărături în mod responsabil! Este de preferat să faceți cumpărături pentru mai multe zile, tocmai pentru a evita să aveți drumuri dese în zone aglomerate, cum sunt supermarketurile, însă nu există niciun indiciu, în acest moment, că trebuie să fiți exagerați și să cumpărați jumătate de magazin.
- Fără panică! Este o situație fără precedent, însă vom depăși cu bine și acest moment.
- Fiți responsabili în tot ceea ce faceți și fiți un exemplu de conduită pentru copiii voștri și pentru cei din jurul vostru!
Această vacanță forțată a copiilor este un motiv în plus de timp de calitate între părinți – copii, astfel că profitați de această perioadă, explicați copiilor pe înțelesul lor ce se întâmplă în jurul lor și nu uitați să acordați o notă pozitivă evenimentelor.
Realizați proiecte cu copiii voștri de care nu aveați timp înainte, jucați-vă, bucurați-vă de câteva clipe de relaș în intimitatea casei voastre, în timp ce vom depăși cu brio această stare de criză.
Text Cristina Niculescu