Va este foame? Memoria ar putea fi de vina

shutterstock_97104149Se pare ca foamea nu este numai un instinct primar, deoarece mai multe studii au demonstrat ca exista si alti parametri care ar putea influenta apetitul, depinzand de locul unde luam masa (de exemplu, in fata televizorului) sau daca avem ori nu legume in farfurie. Un studiu recent publicat in jurnalul Plos One sugereaza ca memoria pe termen scurt poate juca un rol extrem de important in ceea ce priveste senzatia de satietate.

La sapte ore dupa ce o persoana a mancat, nivelul de foame nu mai depinde de cantitatea de mancare consumata anterior, ci de memoriile legate de ceea ce persoana respectiva a consumat.

In urma unui experiment realizat de catre expertii de la Universitatea din Bristol, Anglia, se pare ca ochii ne dicteaza apetitul. Memoria ultimei gustari luate are un impact deosebit cu privire la pofta de mancare. Pe acelasi principiu, cercetatorii japonezi au inventat ochelarii de regim, care cresc sau scad dimensiunea alimentelor din farfurie. Asadar, nu este vorba despre ceea ce mancam, ci despre ceea ce isi aminteste creierul cu privire la ce am mancat.

 

Text: Ruxandra Raica