Urticaria la frig (UF) este de mai multe feluri: UF familiala (ereditara), UF aparuta in cadrul unor boli si UF fara o cauza aparenta (urticaria la frig idiopatica sau esentiala). UF apare predominant la femei avand o frecventa crescuta intre 20 si 40 de ani. Agentul fizic ce cauzeaza acest tip de urticarie este frigul.
Precizam in continuare modalitatile de actiune.
Diferenta de temperatura ambienta: Temperatura de la care este posibila producerea UF a fost stabilita de catre specialisti ca fiind sub 20 grade Celsius.
UF poate aparea in diferite situatii ca:
– expunerea globala a organismului la frig (de exemplu, iesirea din casa in cursul unor dimineti mai racoroase);
– frecvent cand se trece de la o temperatura mai ridicata la una cu cateva grade mai mica; foarte importante aici sunt bruschetea si amplitudinea diferentei de temperatura;
– exista si posibilitatea aparitiei manifestarilor clinice de boala prin intrarea intr-un mediu incalzit dupa expunarea anterioara a bolnavului la frig.
Senzatia de frig este in functie de pragul de toleranta a temperaturilor scazute care variaza de la un pacient la altul.
Contactul cu obiecte reci inseamna UF de contact care apare prin atingerea unor obiecte reci sau imersia mainilor (frecvent spalatul rufelor) sau a altor parti ale corpului in apa rece (inclusiv dusuri reci ) sau ingestia de bauturi reci.
Factori externi adjuvanti la actiunea agentului termic cauzal, adica factori cu rol amplificator:
– durata expunerii
– prezenta de curenti de aer, vanturi reci
– umiditate atmosferica
– miscarea (de exemplu schiatul intr-o atmosfera rece cu sau fara vant)
– stresul psihic
– stimuli mecanici concomitenti cu expunerea la frig (de exemplu purtatul unor sacose pe o vreme rece)
Teren de aparitie
UF idiopatica sau esentiala (fara o cauza aparenta pe care o prezentam in continuare) are in realitate o frecventa mai mare decat cea stabilita statistic, intrucat foarte multe cazuri de UF evolueaza frust (simptomatologie minima) sau episodic si nu ajung la medic. Multe dintre cazurile urmarite au venit la consult pentru alte afectiuni alergice mai “zgomotoase”
(astm alergic, polinoza, alergie la medicamente etc.) la care se asocia frecvent anamnestic si UF. Prezenta frecventa a unor antecedente patologice infectioase (de obicei cronice care creaza o hiperreactivitate cutanata la frig) sau a unui teren atopic (hipersensibilitate innascuta) fac ca asa – numita UF sa aiba totusi conturat un “teren” de aparitie (niste cauze).
Un rol important in declansarea UF o au:
1. Antecedentele familiale si persoanele alergice. O mare parte din bolnavii cu UF prezentau si alte afectiuni alergice coexistente (UF asociata cu alergie la polen sau la diferite medicamente).
2. Afectiunile nealergice asociate UF, de exemplu rinita vaso-motorie (secretii nazale apoase) care apare aproape concomitent cu manifestarile UF in momentele de expunere la frig ori infectiile de focar streptococice (amigdalita streptococcica).
3. Alti agenti etiologici.
Manifestari cutanate
Manifestarile UF sunt de tip cutaneo-mucos: apar eruptii papuloase (mici umflaturi ale pielii) cu sau fara edem (acumulare de lichid in tesut) insotite de prurit intens (mancarimi), eritem (roseata) pe zonele expuse la frig (fata, pavilioane urechi, maini, regiunea articulatiilor pumnilor si partea inferioara a antebratelor, glezne, gambe), parestezii (furnicaturi, amorteli, senzatie de cald sau rece. Toate aceste manifestari cutanate pot fi discrete, dar si evidente
(placarde macropapuloase confluente, edeme gigante sau tumefieri importante care pot modifica brutal fizionomia bolnavului) sau eruptii generalizate aparute dupa expunere prelungita la ger sau dupa un dus cu apa foarte rece (cand apare un rash, roseata, diseminata pe toata suprafata cutanata). Eruptia se poate limita la zonele descoperite, dar se poate extinde si in rest.
Evolutie si prognostic
In afara manifestarilor cutanate de mai sus exista si manifestari mucoase care sunt mai rar intalnite, de exemplu: angioedemul lingual (limba), faringo-laringian, esofagian, care apar in urma inhalarii de aer rece sub 0 grade Celsius sau dupa ingestia de bauturi reci, inghetata si care subiectiv se traduc prin disfagie (dificultati de inghitire), dispnee (tulburari respiratorii).
Foarte rar, manifestarile cutaneo-mucoase sunt insotite si de simptome generale: digestive (greata, cresterea aciditatii gastrice etc.), cardiovasculare (tahicardie), frisoane, stari lipotimice. UF evolueaza de obicei sezonier (sezonul rece) in etape evolutive unice (un singur an) sau recidivante (pe parcursul mai multor ani consecutivi). Evolutia si prognosticul sunt favorabile, frecvent cu remisii spontane.
Retineti!
Pentru ameliorarea simptomatologiei este foarte utila instituirea unui tratament precoce, motiv pentru care este necesar sa va adresati medicului specialist dermatolog sau unui alergolog.
medic dermato-venerolog