Unghiile la control! Cum le pastrezi sanatoase si frumoase in sezonul rece

In perioada sezonului rece, problemele unghiilor apar mai frecvent, agravate de vremea aspra si de diferentele mari de temperatura dintre interior si exterior, care pot duce la deshidratare. Solutiile se afla insa la indemana oricui, de la suplimente nutritive, tratamente naturiste si pana la creme si uleiuri speciale.

Exfolierea unghiilor poate fi un simptom al unor afectiuni mai grave, astfel ca este indicat sa consulti un medic inainte de a incepe un tratament, fie pe baza de suplimente alimentare, fie cu unguente dermatologice sau naturiste. Ar fi bine sa excluzi din timp posibile cauze ascunse precum boala Raynaud, o tulburare care provoaca o circulatie sangvina deficitara, hipotiroidismul, tuberculoza, psoriazisul, tulburari ale sistemului imunitar sau probleme pulmonare.

Scapa de unghiile ingalbenite cu cateva trucuri simple

Pe de alta parte, unghiile casante, exfoliate sau foarte fragile pot fi semne ale deficitelor de vitamine si minerale, precum fier, zinc, siliciu, sulf si vitamina B. Iar daca analizele iti ies bine, atunci ar mai fi o posibila cauza, care poate sta la baza unghiilor exfoliate, si anume contactul cu substante prea dure, precum detergenti, solutii de curatare sau anumite solutii cosmetice.



Aport optim de sulf pentru unghii moi

In cazul unghiilor moi, de cele mai multe ori este de vina un aport insuficient de sulf in organism. In mod normal, sulful este prezent in unghie, fiind responsabil de duritatea sa, astfel ca poate fi necesar ca medicul sa iti prescrie un produs pe baza de sulf. Mai poti sa mananci alimente bogate in sulf precum varza, fructe de mare, oua, ceapa sau castraveti.

Vitamina B, obligatorie

Vitamina B sau biotina este esentiala pentru sanatatea parului, pielii si unghiilor, astfel ca administrarea unor suplimente cu biotina are un efect dovedit de intarire a unghiilor casante sau exfoliate.

Pentru efecte mai rapide, trebuie sa consumi alimente bogate in calciu, siliciu, zinc si fier, precum lactate, oua, nuci, seminte, peste gras, ficat de vitel sau de porc si fructe de mare.

Remedii

Aplica pe unghii suc proaspat de lamaie, de cateva ori pe zi, sau amesteca o lingura de ulei de masline cu sucul de la o jumatate de lamaie, incalzeste compozitia la foc mic, apoi tine unghiile in ea pana cand se raceste, in fiecare seara, timp de doua saptamani.

O alta varianta este sa iti masezi unghiile seara cu uleiul dintr-o fiola de vitamina A uleioasa, care are rol de intarire si reconstructie a tesutului unghiei. O varianta mai simpla este sa folosesti creme si geluri speciale din farmacii pentru restabilirea sanatatii unghiilor, dar si a pielii.

Farmacistii Catena recomanda Feminohelp unghii, un ser concentrat pentru regenerarea unghiilor si cuticulelor, care contine uleiuri cu proprietati de crestere si intarire a unghiilor. In plus, calmeaza iritatiile cuticulelor. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Arabela Boboc