Unghii fragile – cauze și soluții

unghii fragile

Ai unghii fragile și nu mai știi ce să faci? Nu te îngrijora, găsești în acest articol toate informațiile de care ai nevoie ca să îmbunătățești situația. Știm, când acestea sunt fragile, nici lacul nu va rezista, dar riscul de rupere este major.

În afară de asta, aspectul unor unghii fragile este unul dezolant și ai vrea să-ți ascunzi unghiile dacă se poate. Este important să știi ce cauzează problema pentru a o rezolva. Citește în continuare pentru că îți spunem ce cauze ar putea fi, dar mai ales, cum să o rezolvi.



Rolul unghiilor și de ce se rup ele?

Nu intrăm în anatomia unghiilor, dar îți spunem că acestea, deși sunt celule moarte, iată că vin cu un rol, dincolo de cel estetic. Unghiile protejează vârfurile degetelor, îndeplinesc un rol de apărare și te ajută în capacitatea tactilă. Când ai unghii fragile, parcă aceste roluri sunt la rândul lor afectate, într-un fel sau altul.

Mai mult, poate nu știai, dar unghia este acoperită de o peliculă seboreică, bogată în calciu și fier, iar când ai unghii fragile, cel mai probabil acești nutrienți sunt insuficienți. De asta se spune că ai nevoie de calciu și fier când ai probleme cu unghiile.

Posibilele cauze ale unor unghii fragile

Adesea, exact despre asta este vorba: deficit nutrițional în organism care poate implica niște probleme de sănătate. Dacă ai unghii fragile asta presupune nu doar creșterea riscului de rupere, dar și exfolierea și, se spune că atunci când sunt deficiențe în organism, unghiile, părul și pielea sunt primele care dau semnale de alarmă însă, nu mereu este vorba despre asta.

Prin urmare, iată care ar putea fi cauzele unor unghii fragile:

Factori interni

Aici vom menționa posibilele cauze strâns legate de organism astfel că odată cu înaintarea în vârstă, femeile care intră la menopauză se pot confrunta și cu unghii fragile. De asemenea, problemele de psoriazis sau dermatită atopică pot fi factori care să sensibilizeze rădăcina unghiei. Un rol de bază îl are alimentația nesănătoasă care te conduce în deficit de calciu, siliciu, fier, zinc sau magneziu. Dacă ai unghii fragile poate că ar fi necesar să suplimentezi unele din acestea, luate corect sau să faci schimbări în alimentație. Diabetul sau problemele legate de tiroidă pot fi alți factori care influențează, dar și stresul sau lipsa somnului. Nu în ultimul rând, tratamentele cu retinoizi pot determina fragilizarea unghiilor.

Unghii fragile din cauza unor factorii externi

O proastă hidratare te poate conduce la asta deci, bea suficientă apă și asigură unghiilor o bună hidratare, dar nu sta prea mult timp cu mâinile în apă și, nu introduce mâinile în apa cu clor sau alte substanțe chimice fără să ai mănuși. Persoanele care apelează des la proceduri de înfrumusețare se pot confrunta cu unghii fragile și, amintim de manichiura semipermanentă cu lacuri de proastă calitate, încearcă să folosești produse cât mai bio. Apoi, acetona, slăbește unghia și, mare atenție la procedurile și ustensilele folosite pentru îngrijirea unghiilor, scurtare, pilire, etc. În final, și multe persoane au unghii fragile tocmai din acest motiv, roaderea unghiilor perioade lungi de timp.

Soluții la care poți apela dacă ai unghii fragile

Un prim pas este să te asiguri că organismul tău beneficiază de nutrienți precum biotina, fierul, calciul, magneziul și zincul pe care le găsești în alimentele care le conțin și care, trebuie să facă parte din alimentația ta.

Renunță la manichiura semipermanentă dacă ai unghii fragile

Într-adevăr că nu ai nevoie de o pauză ca să „respire” unghiile căci sunt celule moarte, dar ai nevoie să oprești manichiura semipermanentă dacă ai unghii fragile pentru ca acestea să se regenereze. Oferă-le timpul necesar pentru a deveni mai puternice, apoi, dacă le vopsești cu lacul clasic, alege unul bio și la interval de 4-6 săptămâni fă 1-2 săptămâni, pauză. Folosește dizolvant cât mai blând cu unghiile.

Aplică întărilor pentru unghii fragile și hidratare

Este bogat în nutrienți de care unghiile au mare nevoie și, nu va face altceva decât să îi furnizeze nutrienți și să întărească unghiile. Apoi, regulat, cu ajutorul unei dischete demachiante poți unge fiecare unghie cu ulei de măsline sau de argan pentru că vor sprijini hidratarea lor.

Adoptă o dietă sănătoasă dacă ai unghii fragile

Consumă alimente diversificate bogate în nutrienți și hidratează-te corespunzător. Dincolo de unghii, organismul tău are nevoie de ele. Ba mai mult, dacă ai semnale de carențe nutriționale și unghii fragile, atunci poți să suplimentezi în organism cu vitamine și minerale.

Menține unghiile fragile tăiate scurt

Prin asta reduci riscul ca ele să se rupă iar dacă se și exfoliază, nu rupe părți și nu smulge bucățele care te deranjează, vei tăia când se poate. Întotdeauna o rupere fie și a zonei de cuticulă va duce la ceva mai mult.

Îngrijirea corectă a unor unghii fragile

Regulile sunt valabile și pentru unghiile care nu au probleme, dar acestea sunt esențiale pentru a păstra unghiile în cele mai bune condiții:

  • Folosește instrumente care sunt ale tale, doar de tine folosite, doar în acest scop și, dezinfectează-le regulat.
  • Pilește unghiile într-un singur sens și evită pilele metalice.
  • Nu este neapărat greșit să tai cuticula, dar este de preferat să o împingi cu o bețișor special.
  • Menține-ți mâinile și unghiile curate și hidratate.

Niște unghii fragile nu sunt motiv de îngrijorare, dar nici nu trebuie trecut cu vederea. La scurt timp după ce ai acționat, vei vedea, devin și ele mai puternice iar tu, mai încrezătoare.