Unele gesturi din comunicarea nonverbala irita interlocutorul

shutterstock_84359548Comunicarea prin limbajul trupului exist? din cele mai vechi timpuri, insa in prezent unele gesturi nonverbale duc la iritare. Azi, omul exprima aceeasi atitudine de aparare, utilizand orice obiect aflat la indemana ori parti ale corpului ori de cate ori este expus unui atac fizic sau verbal. De cele mai multe ori, cuvintele nu sunt suficiente pentru a te exprima, pentru a te face inteles.

Uneori ai nevoie si de cateva artificii, iar atunci cand nu ai la dispozitie un obiect, nu iti mai ramane decat solutia cea mai la indemana: mainile. Conexiunea dintre gest si cuvant este foarte importanta, iar lipsa ei poate fi un simptom al unei probleme mentale si poate compromite comunicarea cu ceilalti. Cu toate acestea, altii le folosesc in alt scop. De exemplu, britanicii prefera din cand in cand, in timpul discutiei, un gest atat de expresiv ca valoreaza mai mult decat un cuvant foarte dur.

Gestul creat de ondularea degetului aratator si cel mijlociu, imitand ghilimelele, este cel mai insuportabil. Printre alte gesturi care enerveaza se pare ca se numara si imitarea, tot cu ajutorul degetelor, a unei guri, ca un close talker, care zice “bla bla” atunci cand nu vrei sa povestesti ceva sau te plictiseste o persoana care vorbeste. Printre cele mai iritante gesturi se numara si figura in care degetul aratator si cel mijlociu sunt indreptate catre cineva, ca si cum ai avea un pistol. Studiul a fost realizat in vederea lansarii brandului iPhone app Goggle Eyes cu ajutorul a 2.000 de respondenti.

“Cele mai multe dintre gesturile iritante provin de la o nevoie de a comunica rapid si de a depasi barierele lingvistice”, a declarat purtatorul de cuvant al aplicatiei citat de “Daily Express”.

In urma constatarilor facute, se pare ca una din patru persoane a incercat sa evite folosirea acestor gesturi si ca o cincime din persoanele din Marea Britanie au renuntat la gesticulari.

 

Text: Andreea Popescu