Desi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzeaza de fapt dependenta, este absorbita in organism la nivelul cavitatii bucale. Astfel ca un singur trabuc fumat poate furniza nicotina existenta intr-un pachet de tigari.
Trabucul difera ca marime de tigara, insa, in comparatie cu fumul de tigara, cel de trabuc nu este, de regula, inhalat. Tigaretele pot avea marimi diferite si contin, de obicei, mai putin de 1 gram de tutun fiecare. Pentru a fuma o tigara ai nevoie de cel mult 10 minute. Trabucul, in schimb, necesita un timp mai indelungat pentru a-l fuma si poate contine intre 1 si 20 de grame de tutun.
Dependenta de nicotina este o boala cronica. Si, ca orice boala, cere un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava – dependenta de nicotina. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.
In ciuda faptului ca, la nivel mondial, peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, dependenta de nicotina este o boala cronica ce poate fi prevenita sau tratata cu ajutor medical de specialitate.
Text: Alina Lupa