Oamenii de stiinta au realizat un tratament experimental care vizeaza celulele hepatice. Aceasta procedura s-a dovedit foarte eficienta impotriva hepatitei C, in cazul cimpanzeilor, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa afirme ca au descoperit o posibila metoda de tratare a acestei infectii cronice si in cazul oamenilor. Mai mult de 170 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de hepatita C, boala cauzata de o infectie cronica ce afecteaza ficatul, si este una dintre principalele cauze de cancer la ficat din intreaga lume.
Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus de tip ARN ce este transmis in principal prin sange in timpul transfuziilor, al utilizarii drogurilor injectabile si, uneori, prin contact sexual neprotejat.
Tratamentele actuale pentru aceasta boala sunt doar moderat eficiente si pot provoca reactii adverse grave.
Cu toate acestea, noul medicament provoaca o scadere masiva a incarcaturii virale din sangele animalelor testate, iar acest efect se mentine mai multe luni dupa incetarea tratamentului, au explicat autorii acestui studiu, realizat de Southwest Foundation for Biomedical Research (SFBR), din orasul american San Antonio.
„Virusul VHC sufera in mod constant mutatii, ceea ce face dificila dezvoltarea de terapii antivirale care vizeaza virusul in sine. Asa ca am decis sa incercam o noua abordare.”
Medicamentul se bazeaza pe un acid nucleic numit “acid nucleic blocat”, care capteaza o molecula de acid ribonucleic din ficat, necesar multiplicarii virusului vinovat de declansarea hepatitei C.
Text: Andreea Popescu