Cercetatorii britanici au descoperit un nou remediu capabil sa blocheze procesul de dezintegrare a sinapselor dintre celulele cerebrale, responsabil pentru aparitia maladiei Alzheimer. Aceasta teorie, daca va fi pusa in practica, va duce la vindecarea miilor de oameni care se simt neputinciosi din cauza acestei boli. Savantii au descoperit ca peptida beta-amiloida stimuleaza sinteza proteinei Dkk1, care, la randul ei, provoaca dezintegrarea sinapselor din hipocampus, o zona a creierului care joaca un rol-cheie in procesele de invatare si memorare.
Cotidianul Psych Central a raportat ca studiile cercetatorilor britanici au condus la descoperirea unei structuri moleculare a unei proteine ce ar putea duce la obtinerea eficacitatii unui nou tratament. Conform specialistilor, se va realiza un medicament care va putea inlatura din sange o proteina care joaca un rol important in evolutia maladiei Alzheimer.
Dr. Charles Sanders, profesor de biochimie si cercetator la Universitatea Vanderbilt, a raportat, in numarul din 1 iunie al revistei Science, ca impreuna cu colegii sai au dezvoltat doua substante care permit recunoasterea alterarii tesutului cerebral in care se depun anumite proteine cu mult timp inainte ca pacientul sa prezinte primele simptome de pierdere a memoriei. In cadrul conferintei, dr. Charles Sanders a adaugat faptul ca orice lucru care reduce productia de amiloid beta poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolii Alzheimer.
Aceasta veste ar putea schimba modul in care boala Alzheimer va fi tratata in viitor. Ei au descoperit ca exista o legatura foarte stransa intre proteinele din organism si boala Alzheimer. Conform acestei teorii dezvaluita cu mult timp in urma, cantitatea de colesterol ducea la aparitia bolii, insa acest lucru nu reprezenta o certitudine. Proteina este prezenta intotdeauna in creierul pacientilor cu Alzheimer si ataca celulele sanatoase.
Referitor la aceasta noua descoperire stiintifica, savantii sunt de parere ca va reusi sa schimbe vietile oamenilor din intreaga lume. Echipa de cercetare de la Vanderbilt impreuna cu mai multe cadre medicale si persoane specializate din domeniul tehnologic incearca sa faca puzzle-ul substantelor necesare pentru realizarea acestui medicament-minune. Rezultatele studiilor efectuate au aratat ca proteina a disparut din creierele a 5 pacienti cu Alzheimer si, conform declaratiilor, pana in prezent administrarea acestui medicament nu a cauzat efecte secundare.
“Aparitia bolii Alzheimer poate lua demnitatea si independenta unei persoane. Aceasta boala cruda ucide anual mii de persoane. Eu si colegii mei ne-am dorit enorm sa facem ceva in aceasta privinta si speram ca rezultatele studiilor noastre sa schimbe aceasta situatie. Din pacate, mai sunt necesare si alte investigatii pana la proba finala”, a declarat dr. Charles Sanders.
Text: Andreea Popescu