De ce este indicat sa consumi cel putin un mar in fiecare zi? Studiile arata ca merele sunt benefice pentru organism, avand un rol important in prevenirea mai multor afectiuni. Aceste fructe contin antioxidanti, numeroase vitamine (A, B1, B2 si C), cat si substante nutritive, precum fosfor, magneziu, fier si potasiu care contribuie la cresterea rezistentei organismului. Consumul de mere este asociat in special cu reducerea riscului de aparitie a cancerului, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare si pulmonare.
- Quercitina impotriva cancerului de prostata si pulmonar
Fenolii si polifenolii sunt compusi secundari ai plantelor cu o gama larga de substante active. Acestia sunt antioxidanti care au rolul de a apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule, denumite “radicali liberi”. Astfel, fenolii si polifenolii pot preveni aparitia si dezvoltarea bolilor degenerative, precum cancer si ateroscleroza. Un compus fenolic important care se gaseste in compozitia merelor este quercitina, o substanta anticanceroasa care poate stopa dezvoltarea cancerului de prostata si plamani. Cercetatorii de la clinica Mayo au constatat ca quercitina previne sau reduce cresterea numarului de celule umane specifice cancerului de prostata prin blocarea actiunii hormonilor androgeni. De asemenea, potrivit unui studiu realizat la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, s-a descoperit ca, datorita quercitinei prezente in compozitia merelor, oamenii pot preveni cu pana la 40-50% declansarea cancerului pulmonar.
- Protejeaza organismul de cancerul colorectal si hepatic
In urma unor studii, cercetatorii germani au descoperit o legatura intre mere si riscul de cancer la colon. Merele pot creste producerea unui compus numit butirat, care protejeaza organismul impotriva cancerului colorectal. Asadar, persoanele care consuma un mar pe zi reduc riscul aparitiei cancerului de colon cu 35%, iar cele care mananca mai mult de un mar scad riscul cu pana la 63%.
Totodata, substantele din coaja si pulpa merelor s-au dovedit a fi extrem de eficiente impotriva cancerului hepatic, potrivit unui studiu realizat pe soareci de laborator. Un extract de mere provenit de la merele necuratate de coaja inhiba cresterea celulelor canceroase ale ficatului cu 57%, pe cand extractul derivat din pulpa scade nivelul celulelor canceroase cu doar 40%.
- Fitochimicalele inhiba cancerul de san
Un studiu publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara arata, in detaliu, care sunt efectele compusilor ce se regasesc in compozitia merelor asupra celulelor canceroase. Oamenii de stiinta au demonstrat ca substantele fitochimice din mere inhiba, in mod semnificativ, un factor numit NF-kB (factorul nuclear kappa B) in celulele canceroase ale sanului. Acest factor este activat, in general, odata cu declansarea stresului si aparitia bacteriilor sau virusurilor in organism. Consecintele unei cresteri anormale a factorului NF-kB sunt severe, deoarece este implicat in reglarea cresterii celulare. In aceste conditii, medicamentele administrate ca tratament impotriva cancerului la san devin ineficiente, avand ca efect secundar dezvoltarea celulelor in locul stoparii acestora. Solutia consta in administrarea unor medicamente mai puternice sau gasirea unei modalitati de a nu permite activarea factorului nuclear kappa B. Aici pot interveni cu succes compusii merelor care sunt in masura sa nu permita activarea acestui factor. Astfel, merele pot fi un adjuvant foarte bun in timpul tratamentului pentru cancer la san.
Text: Elena Diaconu