Un manual in premiera si specialisti in transplant, cu fonduri europene

-0a54512ProiectulSpecializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU/81/3.2/S/59616), a parcurs cu succes primele 15 luni de implementare.  
Acest proiect este derulat in perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2012, de catre Fundatia Dan Setlacec din Bucuresti, in calitate de coordonator (solicitant), impreuna cu 6 institutii partenere: Fundatia pentru Transplant din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” din Bucuresti, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.

 

Proiectul S.P.E.R. vizeaza realizarea unui sistem de formare profesionala specializata, pentru a creste nivelul de competenta si a imbunatati adaptabilitatea personalului medical din unitatile medicale autorizate pentru efectuarea de transplanturi, din regiunile Bucuresti Ilfov, Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest. Implicit, aceste demersuri vor spori accesibilitatea sistemelor de transplant pentru pacientii din Romania.

 

Proiectul S.P.E.R. modernizeaza procesul actual de instruire a specialistilor pentru transplant prin abordare interdisciplinara a continutului si tehnici de instruire combinate: formare profesionala fata in fata si e-learning.

 

Pana in prezent, peste 200 de cursanti au parcurs mai multe module ale programelor de instruire fata in fata din Proiectul „Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”.

 

Echipa de implementare s-a confruntat cu un numar mare de cereri de inscriere la cursuri, in special din partea tinerilor specialisti, ceea ce demonstreaza utilitatea si importanta Proiectului S.P.E.R. pentru resursele umane din sistemul medical. Este imbucurator faptul ca acestia isi doresc sa faca parte din avangarda sanatatii in Romania, sub aspectul cercetarii, inovatiei si aptitudinilor de transplant, atat pentru binele pacientilor, cat si pentru prestigiul medicinei romanesti la standarde europene.

 

Accesul la cursuri este gratuit, iar pentru participantii din afara localitatii in care se desfasoara cursul se asigura decontarea transportului, a cazarii si a mesei pe perioada desfasurarii cursurilor, in anumite baremuri, datorita cofinantarii proiectului din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.

 

Inscrierile se fac cronologic, pe baza formularului de inregistrare completat online la www.transplant-sper.ro – sectiunea Cursuri.

 

Text: Andreea Popescu