Uleiurile vegetale si nucile ar putea creste sansele supravietuirii ca urmare a cancerului de prostata. Un studiu a descoperit faptul ca persoanele diagnosticate cu cancer de prostata intr-un stadiu incipient prezentau un risc mai mic ca boala sa se raspandeasca daca inlocuiau grasimea animala intalnita in mancarea procesata cu grasimile vegetale sanatoase. Un dressing de salata pe baza de ulei (aproximativ o lingura) reduce cu 29% riscul cancerului de prostata cu potential letal si cu 13% riscul de a muri din orice alta cauza.
Studiul realizat de catre expertii din Statele Unite a implicat un numar de 4.577 de pacienti cu cancer de prostata, la care insa boala nu se raspandise si care au fost urmariti pe o perioada de opt ani. Informatiile despre obiceiurile alimentare ale pacientilor au fost colectate prin intermediul chestionarelor.
S-a ajuns la concluzia ca barbatii care inlocuisera 10% din consumul zilnic de carbohidrati cu grasimile vegetale prezentau cu 29% un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostata mortal si cu 26% riscul de a muri de orice fel de cancer.
De asemenea, s-a descoperit ca aproximativ 35 de grame de nuci pe zi micsoreaza cu 18% riscul cancerului de prostata letal. Descoperirile au fost realizate de catre oamenii de stiinta de la universitatile din California si San Francisco.
Text: Ruxandra Raica