De cativa ani, uleiurile naturale din plante au castigat popularitate datorita beneficiilor multiple pentru piele, par, dar si pentru potentialul de tratare a diverselor afectiuni. Iata, in continuare, un inventar al celor mai bune uleiuri pe care merita sa le incerci, in functie de tipul tau de par, mai ales ca in sezonul cald firul de par devine uscat si casant.
Scalp uscat
Uleiul de jojoba are o structura chimica asemanatoare cu cea a sebumului produs de scalpul nostru in mod natural, ceea ce il face perfect pentru persoanele cu scalp uscat si par fragil. Acesta hidrateaza in profunzime si confera stralucire parului.
Pentru hidratarea scalpului uscat, pe care il recunosti dupa senzatia de mancarime, de piele care tine, dar si dupa faptul ca se descuameaza, poti aplica ulei de jojoba la radacina parului, masand usor scalpul. Lasa uleiul sa actioneze 30 de minute inainte sa te speli pe cap sau chiar peste noapte. Pentru tratarea parului fragil si uscat, aplica 3-4 picaturi de ulei in balsamul pe care il folosesti sau direct pe varfuri dupa spalare.
Par fragil si deteriorat
Uleiul de argan sau „aurul lichid”, asa cum este numit, face minuni pentru par. Bogat in vitamina E, acizi grasi si antioxidanti, protejeaza parul de actiunea razelor UV si ajuta la refacerea lui. Este perfect pentru parul fragil si deteriorat. Pentru ca nu este un ulei foarte gras, este potrivit pentru utilizare frecventa. Pentru rezultate notabile, pune cateva picaturi de ulei in palme si aplica-l pe toata lungimea firului de par, evitand radacinile.
Uleiul de masline, atat de des folosit, este de asemenea o varianta foarte buna pentru parul fragil si deteriorat. Acesta formeaza un invelis al firului de par care actioneaza ca un scut, protejandu-l in acelasi timp, daca este expus la temperaturi ridicate. Prin urmare, este indicat sa il folosesti daca obisnuiesti sa te usuci cu fohnul sau sa te coafezi cu placa de indreptat parul sau cu ondulatorul. Aplica o data pe saptamana 1-2 linguri de ulei de masline pe parul uscat, distribuindu-l uniform. Lasa-l sa actioneze cel putin o jumatate de ora, iar apoi spala bine parul si clateste-l cu apa rece. Poti chiar si sa renunti la balsam. Parul tau va fi mai puternic si mai stralucitor!
Par cu matreata
Matreata este o problema mai delicata a scalpului, care ne da batai de cap si ne provoaca neplaceri. Concret, matreata apare din cauza desprinderii unei cantitati nefiresti de mari de celule moarte de pe scalp. Au fost realizate studii care au demonstrat ca exista preparate naturale care sunt la fel de eficiente impotriva matretii precum cele sintetice. Printre aceastea se numara uleiul de cocos.
Acesta contine acizi grasi, cum ar fi acidul capric sau acidul lauric, care au proprietati antimicrobiene, antivirale si antifungice. Inainte de aplicare, uleiul de cocos trebuie incalzit, pentru ca la temperatura camerei este solid. Dupa masarea scalpului cu ulei, se lasa sa actioneze intre 30 de minute si o ora, apoi parul se spala.
Anti-cadere
Impotriva caderii parului, uleiul pe care ti-l recomandam este cel de rozmarin. Acesta creste metabolismul celular, stimuland regenerarea parului. Studiile au aratat ca rozmarinul este la fel de eficient ca un ingredient sintetic folosit in sampoanele anti-cadere.
In plus, se spune ca uleiul de rozmarin ar incetini procesul de albire a parului. Pentru regenerarea parului, inainte de fiecare spalare, se pun cateva picaturi de rozmarin la radacina si se maseaza usor scalpul,apoi se lasa sa actioneze cateva ore. Acesta se poate folosi si in combinatie cu uleiul de masline, aplicand cate cinci picaturi din fiecare.
Text: Iulia Mirica