Uleiuri esențiale potrivite pentru diferitele probleme ale pielii

uleiuri esențiale

Tu folosești uleiuri esențiale? Dacă nu, este un bun moment să începi să o faci pentru că uleiurile esențiale vin cu multiple beneficii pentru pielea ta, dar, și mai important, ele te pot ajuta în ameliorarea diferitor probleme ale pielii.

Îți spunem în acest articol ce uleiuri esențiale poți folosi în funcție de problemele cu care te confrunți, dar mai ales cu ce uleiuri naturale le poți combina pentru cele mai bune rezultate.



Ce sunt și de ce să folosești uleiuri esențiale?

Dincolo de îngrijirea întregului organism prin alimentație sănătoasă, hidratare adecvată și mișcare, îți poți ajuta pielea să se mențină sănătoasă folosind uleiuri esențiale. Pielea ta este extrem de influențată de factorii exteriori, dar și de îmbătrânire, un proces pe care nu îl poți opri, dar îl poți încetini.

Uleiurile esențiale sunt, de fapt, extracte concentrate din plante, adesea folosite în scop cosmetic, dar și terapeutic, tocmai pentru gama lor variată de utilizări și beneficii. Reține că nu poți folosi uleiuri esențiale direct pe piele sau mai ales pe o rană deschisă! Ele trebuie combinate cu un ulei natural. În caz contrar, există riscul de a dezvolta iritații sau arsuri. În acest caz, oprește utilizarea lor.

Poți combina 20 de picături din uleiuri esențiale în 25 gr de uleiuri naturale pentru ca abia apoi să aplici pe piele. Uleiurile naturale au o caracteristică de bază, aceea de a hidrata foarte bine pielea, dar în combinație cu cele esențiale pot sprijini ameliorarea diferitor probleme de piele.

5 motive ca să folosești uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale vin cu foarte multe beneficii pe diferite sfere ale sănătății, în general, dar ele aduc rezultate foarte bune în reducerea sau tratarea unor afecțiuni ale pielii precum: acnee, dermatită, eczeme, pete sau chiar și semne ale îmbătrânirii pielii.

Dacă folosești uleiuri esențiale alături de uleiuri naturale te vei bucura de beneficii precum:

  1. Calmare și reducere a iritațiilor
  2. Hidratare intensă
  3. Uniformizarea culorii pielii
  4. Tonifierea pielii
  5. Reducerea semnelor îmbătrânirii pielii

Ei bine, în funcție de problema cu care te confrunți, vei realiza și mixul de uleiuri pentru a atinge rezultatul dorit.

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru diferite problemele ale pielii

Ca să faci cea mai bună alegere de uleiuri pentru piele este important să-ți cunoști pielea, pentru ca uleiurile folosite să răspundă nevoilor ei. Iată câteva exemple de uleiuri esențiale pentru diferite probleme de piele și cu ce le poți combina:

1.    Uleiul esențial de arbore de ceai pentru ten acneic și probleme de psoriazis

Iată deci, combinația de ulei esențial de arbore de ceai (3 picături) cu un ulei hidratant (argan, jojoba, cocos) va veni să dezinfecteze foarte bine zona de piele afectată. Acesta este unul dintre cele mai apreciate uleiuri esențiale în scopul dezinfectării, mai ales în probleme de scalp, pielea din zona coatelor sau şi alte zone. Dacă în 2 seri pe săptămână aplici aceste uleiuri după curățarea tenului vei vedea semne de îmbunătățire. Te poți baza și pe uleiuri precum cel de lavandă, scorțișoară sau mușcată.

2.    Uleiuri esențiale pentru primele semne de îmbătrânire

De departe cel mai bun rezultat îl vei obține cu ajutorul uleiului esențial de tămâie (bogat în lipide) în amestec cu cel de ricin. Mai exact, în zonele cu primele riduri folosește un strop de ulei de tămâie amestecat cu puțin ulei de ricin, dar puțin pentru că este foarte gras și, masează zonele vizate, seara, pentru ca uleiurile să intre în piele. De asemenea, combinația de ulei de lavandă sau de semințe de morcov cu cel de jojoba sau de avocado, are un bun efect antioxidant.

3.    Erupțiile cutanate pot fi ameliorate cu uleiuri esențiale

Uleiul de mentă conține mentol care poate veni cu un efect calmant asupra pielii reducând chiar și durerea în cazul unor erupții care vin cu senzația de piele fierbinte în zona afectată. La fel, este benefic și uleiul de eucalipt care poate calma și senzația de mâncărime puternică. Uleiul de patchouli te va ajuta și în reducerea inflamației dacă ai erupții cutanate cu eczeme. Nu uita întâi să încerci pe o zonă mică.

4.    Uleiuri esențiale pentru pigmentare

Fie că este vorba despre niște cicatrici rămase în urma acneei ori pete din cauza expunerii la soare sau chiar acele pete care apar odată cu îmbătrânirea pielii, le poți reduce cu ajutorul unor uleiuri esențiale de rodie, semințe de morcov, mandarină sau Ylang ylang, toate au un efect antioxidant foarte bun, dar te poate ajuta și cel de turmeric.

5.    Uleiuri esențiale pentru piele uscată

Pentru această problemă sau, în sezonul rece când pielea tinde spre uscare, sunt potrivite uleiurile care se absorb bine în piele. Amestecul de ulei esențial de neroli cu uleiul natural de argan sau jojoba sunt ideale pentru a hidrata în profunzime pielea uscată și a-i reda elasticitatea. Te pot ajuta și aceste uleiuri esențiale: de lavandă, de mușețel pentru creșterea umidității pielii sau de lemn de santal.

6.    Tenul gras are nevoie de reducerea producției de sebum

Din lista de uleiuri esențiale care au capacitatea de a reduce sebumul, fără să usuce pielea, se numără uleiul de arbore de ceai sau de cuișoare. Combină câteva picături din unul dintre acestea cu ulei natural de jojoba, argan sau măsline și aplică-l în 2-3 seri/săptămână pentru ca peste noapte să poată fi absorbit în piele. Cu un bun efect vine și uleiul de salvie, rozmarin, tămâie sau neroli.

7.    Uleiuri esențiale pentru piele sensibilă

Tocmai pentru că este sensibilă, acest tip de piele răspunde foarte bine la uleiul de argan și macadamia așa că, poți amesteca în acestea câteva picături de ulei esențial de trandafir, mușețel sau lavandă. De asemenea, nu este necesar să le folosești zilnic, le poți folosi după baie tocmai pentru că vor intra mai rapid în piele și au o foarte bună capacitate de hidratare. Apoi, uleiul de scorțișoară și lemongrass ajută în combaterea radicalilor liberi sau chiar și îndepărtarea celulelor moarte.

După ce ai introdus în rutina ta de îngrijire uleiuri esențiale pentru pielea ta, nu te vei mai despărți de ele iar dacă le folosești responsabil și echilibrat te vei bucura de cele mai bune rezultate.