Dacă nu ți-ai făcut încă o rutină de îngrijire care să cuprindă câteva uleiuri esențiale pentru piele, ai putea începe să le descoperi. Include-le cu responsabilitate în rutina de îngrijire a pielii pentru a te bucura de beneficiile lor.
Îți spunem în acest articol cum să folosești în mod corect aceste uleiuri esențiale pentru piele, dar mai ales în ce scopuri și vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară. Totodată, este foarte important să nu confunzi uleiurile esențiale cu cele naturale tocmai pentru a ști să le folosești corect.
Ce sunt și cum alegi uleiuri esențiale pentru piele care să fie potrivite?
Uleiurile esențiale aduc pielii tale o serie importantă de beneficii, dar mai ales minerale și alți nutrienți tocmai pentru că acestea sunt extracte din plante, care le conțin. Ba mai mult, folosind uleiuri esențiale pentru piele vei putea sprijini cel mai mare organ al corpului pentru a face față factorilor exteriori care îi dăunează.
Concret, acestea sunt obținute prin proces de distilare cu abur sau prin presare la rece tocmai pentru că prin aceste metode, sunt menținute cât mai bine proprietățile plantelor. Prin urmare, să alegi uleiuri esențiale pentru piele care au fost obținute prin procese chimice. Informează-te cu atenție despre acestea, să fie pure 100%!
Un aspect extrem de important în utilizarea corectă a unor uleiuri esențiale pentru piele este legat de faptul că acestea nu se folosesc în mod direct pe piele ci în amestec cu un ulei natural care, vine să hidrateze foarte bine pielea. Iată un exemplu: pentru o diluare de 10% vei pune 60 de picături de ulei esențial la 25 de gr de ulei natural.
Iar ca să-ți fie clar, ai în lista de uleiuri esențiale pentru piele: uleiul de arbore de ceai, lavandă, tămâie, neroli, cuișoare, scorțișoară, lămâie, rozmarin, salvie, mușețel și altele. Printre uleiurile naturale se numără uleiul de argan, de jojoba, macadamia, ricin, măsline, cocos, migdale, avocado, etc.
Folosirea corectă a unor uleiuri esențiale pentru piele
Când vorbim de uleiuri esențiale ne gândim imediat la varianta de aplicare topică și, adevărul este că așa sunt folosite cel mai des pentru că:
- Se absorb foarte ușor în piele
- Pot fi aplicate doar pe zona afectată pentru o anume problemă de piele și ameliorarea ei
- Au caracteristici importante în atenuarea inflamațiilor, în dezinfectare și pot fi foarte bune analgezice
Uleiul de argan este numit “lichidul de aur“ de catre expertii in frumusete datorita efectelor pozitive pe care acesta le are in intretinerea, frumusetea si sanatatea pielii. Recomandăm Genera Crema BellArgan
Desigur, nu sunt folosite doar așa ci și inhalate sau chiar consumate pentru că au beneficii și pentru sănătatea organismului, iar pentru că ne referim la utilizarea lor prin aplicare topică, iată cum poți să introduci uleiuri esențiale pentru piele în rutina de îngrijire:
- Ideal este să le introduci seara, pentru ca pielea să le absoarbă pe parcursul nopții și, să nu-ți simți pielea uleioasă peste zi.
- Poți adăuga câteva picături de ulei esențial în crema hidratantă, dar NU în crema cu SPF. Unele uleiuri au capacitatea de a anula din capacitatea de protecție UV.
- Aplică întâi produsul mai ușor de absorbit de piele, iar machiajul vine întotdeauna după.
- Adaugă câțiva picuri din uleiul esențial preferat în apa din vană când faci baie pentru relaxarea pielii,
- Pentru ten, le poți folosi prin tehnica de aburire: încălzește un bol cu apă până la fierbere și apoi adaugă câțiva picuri de ulei esențial și stai cu chipul deasupra aburilor.
Rutina de îngrijire zilnică a pielii ține de curățare și hidratare, dar ai, cu siguranță și o rutină săptămânală care cuprinde și exfolierea, aplicarea măștilor sau masajul, dar chiar și acestea pot include uleiuri esențiale pentru piele. Le poți folosi în măști sau în timpul masajului căci unele pot contribui la arderea grăsimilor din anumite zone ale corpului.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru piele
Indiferent de cum alegi să le incluzi în rutina ta de îngrijire a pielii, mai jos găsești lista celor mai utilizate uleiuri esențiale pentru piele:
1. Uleiul esențial de lavandă
Poți adăuga câteva picături în produsele pe care le folosești, de preferat în crema hidratantă de seară pentru a relaxa pielea după o zi de muncă și expunere la frig, intemperii și alți factori externi. Iar dacă există inflamație pe piele, uleiul esențial de lavandă va putea reduce inflamația. La fel, și uleiul esențial de Ylang-ylang calmează și relaxează pielea.
2. Uleiul de arbore de ceai și cel de oregano sunt uleiuri esențiale pentru piele care tratează
Proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii au rezultate fantastice în probleme de acnee, dermatite sau eczeme. La fel este și uleiul esențial de oregano care are aceleași proprietăți. Pentru problemele legate de pielea scalpului, dermatită sau mătreață folosește un mix din acestea cu un ulei hidratant o dată pe săptămână.
3. Uleiul esențial de trandafir aduce strălucire pielii
Dacă îți dorești un ten strălucitor, atunci uleiul esențial de trandafir este ideal. Este unul dintre acele uleiuri esențiale pentru piele benefic pentru capacitatea sa de a lăsa pielea catifelată după folosire. De asemenea, are proprietăți antioxidante și îmbunătățește vizibil aspectul pielii.
4. Menta și eucalipt-ul, uleiuri esențiale pentru piele împrospătată
Menta poate chiar calma mâncărimile dacă există vreo formă de iritație sau alergie a pielii care vine cu acest simptom. De altfel, poate ameliora inclusiv durerile musculare după o zi în care ai umblat mult. Uleiul de eucalipt este un bun antibacterian și calmează la rândul său pielea.
5. Uleiurile esențiale de busuioc și rozmarin, benefice pentru scalp și păr
Pielea scalpului este o altă zonă care poate fi afectată de mai mulți factori exteriori și, are ca și consecință degradarea firului de păr sau chiar căderea lui. În aceste probleme uleiurile esențiale de busuioc și rozmarin te pot ajuta foarte mult. Busuiocul aduce strălucire părului, în timp ce uleiul de rozmarin îl va stimula să crească.
Mai trebuie să știi că utilizarea de uleiuri esențiale pentru piele nu este lipsită de riscuri, unele pot avea efecte adverse așa că, ar fi bine ca ele să nu fie folosite în stare pură direct pe piele ci probate mai întâi pe o suprafață de piele mică. Apoi, nu te expune la soare după aplicarea uleiurilor esențiale pe piele!