Uleiul refolosit la gatit, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, elibereaza compusi toxici care pot duce la aparitia bolilor cerebrale si a anumitor tipuri de cancer, conform ultimelor cercetari in domeniu. Cercetatorii de la Universitatea din Tara Bascilor (regiunea care cuprinde cele trei provincii din nordul Spaniei, din Golful Biscaya, care se invecineaza cu Franta, in nord-est) au fost primii care au descoperit prezenta aldehidelor in anumite alimente, ce pot fi legate de anumite boli neurodegenerative si chiar de unele forme de cancer.
“Este cunoscut faptul ca, la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi in timpul prajirii, uleiul incins produce aldehide care polueaza atmosfera, iar acel miros intepator poate fi inhalat, insa am vrut sa aflam daca aceste aldehide raman in ulei si dupa refolosirea acestuia”, a declarat co-autorul studiului Maria Dolores Guillen.
Pana acum, aceste substante au fost doar observate in anumite studii bio-medicale, iar prezenta lor in organism este legata de aparitia diferitelor tipuri de cancer si boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
Aldehidele toxice sunt rezultate prin degradarea acizilor grasi in ulei si, desi unele aldehide sunt volatile, altele raman si dupa prajire. Acesta este motivul pentru care ele pot fi gasite si in alimentele gatite, deoarece ele sunt compusi foarte reactivi si pot reactiona cu proteinele??, hormonii si enzimele din organism, impiedicand astfel functionarea corecta a organismului.
Cercetarea a implicat incalzirea a trei tipuri de uleiuri, respectiv de masline, de floarea-soarelui si de seminte de in, intr-o friteuza industriala la 190°C. Acest lucru a fost realizat timp de 40 de ore, 8 ore pe zi primele doua tipuri de ulei, si 20 de ore uleiul de in.
In urma studiului s-a realizat faptul ca cele mai multe aldehide le elimina uleiul refolosit de mai mult de 3 ori. Pericolul apare in momentul in care uleiul este refolosit pentru a gati diferite mancaruri.
Text: Andreea Popescu