Uleiul de măsline, o minune cosmetică

Uleiul de măsline a fost folosit în cosmetică încă din antichitate, de către regina Egiptului, Cleopatra, şi continuă să fie folosit până în zilele noastre cu multe beneficii pentru sănătate, piele şi păr. Datorită conţinutului său bogat în scualen, un compus care este extrem de hidratant, peste 30 de polifenoli, fitosteroli, peste 230 de antioxidanţi, acizi graşi, vitamine ca: A, D, K, E, minerale şi clorofilă, uleiul de măsline este un aliat de bază al frumuseții.

În primul rând, condiţia pentru a beneficia de proprietăţile enumerate mai sus, este să ne asigurăm că uleiul pe care îl folosim nu este mai vechi de 2 ani, că este organic 100 %, din măsline nemodificate genetic, presat la rece şi nerafinat, fără conţinut de conservanţi sau aditivi alimentari.



  1. Acţiunea de hidratare

Chiar şi în timpul iernii, uleiul de măsline asigură o bună hidratare a pielii, pentru că aşa cum ştim, deshidratarea provoacă îmbătrânirea acesteia. Îl putem folosi pentru orice parte a corpului, pentru a hidrata pielea uscată și crăpată. Cantitatea de ulei folosită în scopuri cosmetice trebuie să nu fie mai mare de câteva picături, aplicarea să fie făcută pe pielea curată şi umedă prin masaj, o dată sau de două ori pe săptămână. Este important de știut că uleiul nu favorizează apariţia coşurilor pentru că nu blochează porii pielii, putând fi folosit de către persoanele cu orice tip de ten. Asociat cu puţin suc de lămâie reduce cantitatea de bacterii care provoacă acneea.

  1. Acţiunea de curăţare

Uleiul de măsline poate fi folosit ca demachiant şi de către persoanele cu piele sensibilă sau alergice la diverşi compuşi din demachiantele aflate în comerţ. Uleiul poate dizolva substanţele cosmetice rezistente, cum sunt creionul dermatograf şi rimelul, dar şi grăsimea şi impurităţile tenului, pentru demachiere putând fi combinat cu apă sau aloe. Asupra genelor şi sprâncenelor are acelaşi efect ca şi balsamul asupra părului, la fel cuticulele unghiilor sunt menţinute moi şi umede dacă aplicăm ulei de măsline, acesta favorizând chiar și creşterea unghiilor.

În combinaţie cu sare de mare sau zahăr brun, uleiul de măsline poate fi un exfoliant natural, cantităţile necesare fiind, o lingură de ulei la ½ linguriţă de sare sau zahăr.

Cu ulei de măsline se pot face măşti faciale, utilizându-l singur pentru a extrage sebumul din pori, sau în diverse combinaţii pentru alte calităţi ale celorlalți compuşi. Pentru tenul uscat se recomandă o mască pentru față dintr-o lingură de ulei, un gălbenuş de ou şi o lingură de făină, aplicată timp de 20 de minute.

  1. Acţiunea de eliminare a ridurilor este asigurată de prezenţa antioxidanţilor şi a vitaminei E.

Amestecat cu miere şi suc de lămâie sau oţet de mere, este eficient în albirea pielii şi prevenirea ridurilor. Dacă în amestecul de ulei şi oţet adăugăm apă, aceasta ajută la hidratare şi la reducerea petelor pigmentare de pe ten.

Amestecând ulei de măsline cu ulei de argan, gel de aloe şi ulei esenţial de lavandă, ylang ylang, etc., se poate obţine un gel eficient în combaterea ridurilor.

De asemenea, putem prepara un balsam minunat pentru buze din ceară de albine topită, peste care punem puţin ulei de măsline, o linguriţă de vitamina E şi câteva picături de ulei esențial de lavandă, mentă sau trandafir.

  1. Acţiunea reparatorie şi de refacere a elasticităţii pielii

Uleiul de măsline previne sau chiar vindecă  leziunile provocate de radiaţiile ultraviolete datorită componentelor sale antioxidante, fiind în acelaşi timp hipoalergenic. Odată cu repararea pielii deteriorate îi redă acesteia strălucirea şi netezimea. Uleiul de măsline poate fi folosit și drept cremă de ras sau cremă pentru călcâie, după ce am efectuat exfolierea acestora. Calmează iritaţiile pielii după îndepărtarea părului de pe corp prin smulgere sau epilare. Hrăneşte unghiile fragile şi casante, refăcându-le aspectul sănătos şi redându-le culoarea lor naturală. Putem chiar îmbunătăți sănătatea scalpului prin masaj cu puţin ulei încălzit care se lasă să acţioneze pe timpul nopţii, pentru că ajută la eliminarea mătreţii şi a mâncărimilor şi stimulează creşterea părului. În plus, părul masat cu ulei de măsline este mai moale şi mai strălucitor.

La final, țineți minte că efectele utilizării uleiului de măsline, singur sau în diverse combinaţii sunt mai bune atunci când este lăsat să acţioneze în timpul nopţii, evitând acţiunea razelor de soare asupra sa.

Text Bianca Bădescu