Uleiul de cocos, desi relativ nou in Romania si destul de rar intalnit, a fost folosit de catre comunitatile din zonele tropicale, inca de acum 4000 de ani, ca o sursa de hrana, dar si pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Acum, in urma ultimelor studii care au relevat beneficiile sale, cocotierul este supranumit “Arborele vietii” tocmai datorita acestui ulei pe care ni-l ofera.
Beneficii si controverse
Uleiul de cocos este solid la o temperatura mai mica de 24 de grade Celsius, pentru ca este o grasime saturata. Unii il numesc “grasimea energizanta”, pentru ca multi atleti si culturisti, dar si persoane care tin dieta o prefera. Desi este recunoscut pentru aportul sau nutritiv si a fost o resursa de baza si foarte folosita de catre comunitatile tropicale, pana la mijlocul secolului XX s-a crezut ca acest ulei este daunator tocmai datorita continutului sau de grasimi saturate. Oamenii erau indemnati sa nu-l consume si nimeni nu parea sa faca diferenta intre cele trei tipuri de grasimi saturate, desi unele dintre ele sunt necesare pentru sanatate. Studiile au aratat apoi ca nu toate grasimile saturate sunt la fel si ca uleiul de cocos are o structura unica de acizi grasi, cea mai apropiata de structura acizilor grasi din laptele matern. Acesti acizi grasi sunt mai usor de digerat decat cei din alte uleiuri, pentru ca sunt procesati direct in ficat si transformati imediat in energie.
Acest ulei atat de controversat a fost supus multor studii in ultimul timp, iar una dintre cele mai interesante concluzii despre el este aceea ca stimuleaza activitatea glandei tiroide, scazand colesterolul. Acest lucru il face benefic si pentru inima. In plus, accelereaza metabolismul si ajuta la reducerea greutatii.
Gatitul cu ulei de cocos – o idee buna?
Folosit la gatit timp de sute de ani, uleiul de cocos a fost dat la o parte o data cu campania anti-grasimi saturate. Cu toate acestea, s-a observat la populatiile din regiunile tropicale, care aveau o dieta in care uleiul de cocos era un ingredient de baza, o incidenta mult mai mica a cancerului, a bolilor de inima sau a problemelor la colon. Mai mult, folosit in mancare ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si la o mai buna absorbtie a mineralelor, vitaminelor si aminoacizilor. Candva oaia neagra a uleiurilor, acum uleiul de cocos este extreme de popular printer vegetarieni si pentru adeptii regimului de viata sanatos. Uleiul de cocos virgin are o aroma vanilata, si care aduce putin a nuci, avand un gust mai bogat decat untul.
Multi cercetatori au spus ca folosit la prajit, uleiul de cocos este nociv, datorita trans-acizilor grasi care rezulta in urma incalzirii, insa pentru studii nu a fost folosit ulei virgin de cocos, ci ulei partial hidrogenat. Datorita hidrogenarii partiale se produc acesti trans-acizi care distrug multe dintre beneficiile uleiului de cocos cum ar fi acizii grasi esentiali si antioxidantii.
Uleiul de cocos infrumuseteaza pielea si parul
Beneficiile uleiului de cocos nu se opresc la folosirea lui in hrana de zi cu zi. In cosmetice, este de asemenea un ingredient foarte important. Uleiul de cocos este unul dintre cele mai hranitoare ingrediente naturale pentru par, ajuta la cresterea sanatoasa a acestuia si ii confera stralucire. Folosit pentru masarea scalpului, uleiul de cocos previne matreata si stimuleaza regenerarea capilara.
Este foarte folositor si pentru hidratarea pielii, incetinind procesul de ridare si pierderea elasticitatii pielii. Mai mult, uleiul de cocos isi gaseste utilitatea si cand este vorba de boli ale pielii cum ar fi dermatitele, psoriazisul sau diverse tipuri de eczema, pentru ca este un foarte bun antimicrobian.
Contestat de unii, aclamat de altii, uleiul de cocos ramane totusi unul dintre darurile pe care natura ni le-a pus la dispozitie, iar faptul ca exista comunitati intregi al caror regim de viata se bazeaza pe acest ulei inca de acum mii de ani, ne arata ca trebuie sa fie luat in considerare de catre noi toti.
Text: Bianca Badescu