Activitatea principala a tractului gastrointestinal este aceea de a transforma alimentele in nutrien?i, folositi de organism pentru a produce energia necesara in fiecare zi. Digestia alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde are loc transformarea chimica in molecule a grasimilor, carbohidratilor si proteinelor. La aparitia unei afectiuni la nivelul stomacului, aceasta activitate nu mai poate fi indeplinita corespunzator si pot aparea simptome cum ar fi: arsurile stomacale, greata, stari de voma, diaree si constipatie.
Arsurile stomacale se trateaza cu sucuri din legume
Arsurile stomacale (“in capul pieptului”) apar frecvent, fiind provocate de mancarea bogata in grasimi, foarte condimentata, de cafea, de alcool, de tutun precum si de sucurile carbogazoase care duc la cresterea secretiei de acid gastric. Pentru tratarea acestor simptome exista mijloace foarte simple si naturale cum ar fi: sucul de cartof sau morcov proaspat care se bea cu regularitate pe stomacul gol dimineata, la pranz si seara, inainte de culcare, cenusa de lemn preparata cu un pahar de apa calda si bauta ca atare dupa fiecare masa, ceaiul verde baut cu inghitituri mici inainte de masa. De asemenea, consumul bananelor reduce aciditatea din stomac precum si mierea de albine, consumata zilnic inainte de fiecare masa.
Greata si starile de voma sunt ameliorate de musetel
Greata si starile de voma pot fi ameliorate cu: ceai de musetel cu scortisoara preparat intr-o cana in care se infuzeaza aceste plante si ceaiul de menta sau frunze de menta proaspete mestecate ca atare. Aceste stari se mai pot trata cu ceai de patrunjel preparat cu o mana de patrunjel proaspat si restul apa fiarta, se acopera si se lasa sa se raceasca, dupa care se strecoara, se incalzeste si apoi se bea.
Diareea si constipatia, leacuri naturiste
Diareea este cauzata de infectii bacteriene sau de o alimentatie gresita, dar poate fi tratata cu ajutorul ceaiurilor naturale. De exemplu ceaiul de sunatoare, baut pe parcursul zilei cu inghitituri mici, aproximativ doua cani, va diminua cu siguranta scaunul apos. Ceaiul de musetel consumat de trei ori pe zi cate o cana, ceaiul de salvie sau de galbenele, la fel, consumat regulat si de cel putin doua ori pe zi. Constipatia este cauzata de cele mai multe ori cand intarziem din diferite motive sa mergem la toaleta, atunci cand apare nevoia de a avea scaun, dar o alta cauza poate si alimentatia formata din carne, branza, paste fainoase sau dulciuri consumate zilnic, fara a consuma legume si fructe care ajuta intestinul sa grabeasca evacuarea fecalelor. Constipatia se poate combate cu ajutorul unor tratamente naturiste cum ar fi: prune uscate – inmuiate in apa rece (8-10 ore) dupa care se incalzesc usor si se mananca inainte de masa, tarate de grau – doua-trei linguri de tarate de grau se amesteca cu un iaurt mic si se obtine o pasta care se consuma o data pe zi, pe stomacul gol, smochine sau stafide – care se pun la inmuiat peste noapte in putina apa calduta iar dimineata sucul obtinut se bea pe stomacul gol, dar si cu o cantitatea mare de legume si fructe proaspete, consumate zilnic.
Text: Alina Lupa