Tulburarile de tranzit intestinal

Schimbarea sezonului vine la pachet cu o serie de neplaceri aduse organismului. Persoanele meteosensibile resimt din plin trecerea de la vara la toamna, reumatismul, anxietatea, durerile de cap si insomniile facandu-si imediat simtita prezenta.

De asemenea, o alta categorie vizata este cea a persoanelor care se confrunta cu boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, afectiuni ORL sau afectiuni ale sistemului respirator. Insa, schimbarea sezonului afecteaza, inainte de toate, tranzitul intestinal, favorizand aparitia constipatiei si declansarea crizelor de gastrita.



Constipatia

Atat persoanele cu constipatie ocazionala cat si cele cu constipatie cronica vor fi afectate de schimbarea sezonului. Constipatia, denumita in termeni medicali coprostaza, nu este considerata o afectiune in sine, ci este un simptom care reprezinta o dereglare a tranzitului intestinal, aproximativ 30% din populatia globului fiind astfel afectata. Din pacate, desi pare o problema comuna si banala, constipatia poate conduce catre balonare si dureri abdominale, si, mai grav, poate fi un semnal de alarma care anunta cancerul colorectal.

Afectiunile stomacului, cauze psihologice

Cea mai frecvent intalnita cauza a constipatiei este alimentatia dezechilibrata, saraca in fibre si bogata in grasimi, iar la sfarsit de vara, cu precadere, se poate adauga o cauza suplimentara: dieta. Dorinta de a arata bine in sezonul estival conduce la adoptarea diferitelor regimuri alimentare care nu fac altceva decat sa dezechilibreze flora intestinala si sa favorizeze aparitia constipatiei. In plus, daca vara organismul ne cere mai multe lichide si, implicit, facem mai multa miscare, ei bine, toamna aceste obiceiuri se pierd, iar hidratarea si sportul sunt remedii de baza in tratarea constipatiei.

Atentie! Constipatia poate fi un simptom al colonului iritabil, un sindrom care, de asemenea, se agraveaza la inceput de toamna.

Sfaturi pentru tratarea constipatiei

Incepeti ziua cu un mic dejun pe baza de iaurt si cereale integrale. Iaurtul contine probiotice, bacterii benefice sanatatii intestinale, iar cerealele integrale contin fibre. Pentru un tranzit intestinal sanatos, se recomanda consumul a minim 20-35 grame de fibre pe zi.

Semintele de in si de psyllium sunt bogate in fibre si sunt printre cele mai bune remedii naturale contra constipatiei, alaturi de ceaiul de crusin, de senna sau de papadie.

Gastrita

Stomacul este unul dintre cele mai afectate organe de venirea toamnei si prima sa manifestare este gastrita, afectiune care presupune inflamarea si iritarea mucoasei. Chiar si persoanele care nu au antecedente si nu au fost diagnosticate cu gastrita se pot confrunta in aceasta perioada cu arsuri stomacale, in special dimineata si seara, cu balonare si disconfort abdominal.

Cauza este, din nou, schimbarea alimentatiei si, in plus, fiind sezonul gripelor si al racelilor suntem fortati sa luam diferite medicamente antiinflamatoare sau antibiotice, care au repercusiuni negative asupra florei intestinale. Pe de alta parte, toamna, depresia si stresul cresc in intensitate, iar tractul digestiv, avand propriul sau sistem nervos, se lasa destul de usor afectat.

Atentie! Efectele negative ale sosirii toamnei se rasfrang si asupra persoanelor diagnosticate cu ulcer.

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Persoanele cu un sistem digestiv sensibil ar trebui sa se odihneasca mai mult si sa consume in aceasta perioada cat mai multe supe, legume fierte, orez fiert, carne de pui si de peste la gratar si iaurturi naturale. De asemenea, este indicata evitarea fumatului, alcoolului, bauturilor acidulate si alcoolice, dar si a condimentelor, dulciurilor si fructelor consumate pe stomacul gol. Ca remedii naturale se recomanda ceaiul de musetel, argila, bicarbonatul de sodiu si carbunele vegetal.

Farmacistii Catena recomanda Pilorix pentru reducerea aciditatii si numarului de bacterii Helicobacter pylori din tractul digestiv, dar si pentru protejarea mucoasei stomacului. Este indicat in tratamentul ulcerului si gastritei. Mai multe detalii gasiti AICI!

Text: Madalina Manole