Persoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace, ar putea suferi de o tulburare bipolara. Persoanele care sufera de tulburare bipolara tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactive, agitate si nu simt nevoia sa doarma. In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt triste, se simt lipsite de speranta, vinovate si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie.
• Ce este tulburarea bipolara?
Tulburarea bipolara este o afectiune psihica, ce se caracterizeaza prin alternanta crizelor de manie si a episoadelor depresive.
Aceasta tulburare este determinata de ereditate, de constitutia psihica (subiect picnomorf, adica de conformatie robusta), de profilul psihologic sau de o dereglare a centrilor cerebrali ai starii de spirit.
Tulburarea bipolara reprezinta, de fapt, o afectiune de natura psihiatrica ce se caracterizeaza in principal prin alterarea episodica a personalitatii, cu accese maniacale sau hipomaniacale si depresive. De obicei, episodul maniacal este urmat de cel depresiv, intre aceste stari pacientul fiind echilibrat din punct de vedere psiho-emotional.
• Cauzele tulburarii maniaco-depresive
Cel mai des intalnita cauza este un dezechilibru la nivelul neurotransmitatorilor – serotonina, dopamina, noradrenalina – in creier. Aceasta stare poate fi un declansata in functie de situatie, de natura fizica sau psihica, de o importanta mai mare sau mai mica. De exemplu, chiar schimbarea anotimpurilor poate fi, de asemenea, un factor declansator.
De asemenea, riscul de aparitie a tulburarilor bipolare este mai ridicat la persoanele care au in familie rude care sufera de aceasta afectiune. Stresul, abuzul sau alte experiente traumatizante joaca si ele un rol important in aparitia tulburarilor bipolare.
• Simptome
Printre principalele simptome se numara lipsa interesului fata de activitatile zilnice, oboseala, dificultati de concentrare, modificari ale somnului si ale poftei de mancare, lipsa de incredere.
Episoadele de manie si depresie se repeta pe tot parcursul vietii pacientilor diagnosticati cu tulburare bipolara. Totusi, marea majoritate a pacientilor nu prezinta niciun fel de simptome intre episoadele maniace sau depresive. Netratata, aceasta tulburare psihica se poate agrava, atragand si alte probleme de sanatate; in viziunea pacientului, nu exista nicio cale de iesire din aceasta situatie.
Printre simptomele maniei se numara stari de euforie, optimism extrem, incredere de sine excesiva, mod de judecata deteriorat, discurs rapid, ganduri haotice, comportament agresiv, agitatie, iritare, libido crescut, putere de concentrare precara sau psihoza.
Simptomele din starea de depresie sunt momente accentuate de tristete, ganduri suicidale, anxietate, vinovatie, apetit crescut sau scazut, oboseala, dureri fizice fara motiv si performante slabe la scoala sau la serviciu. Aceasta tulburare a fost impartita in bipolara I, bipolara II, ciclotimia si alte tipuri in functie de natura si severitatea episoadelor afective experimentate, fiind descrise drept spectru bipolar. La celalalt capat al spectrului, starile pot fi hipomaniacale sau maniacale. Tipul II de tulburare bipolara se manifesta prin episoade maniace usoare (hipomanie), care trec deseori neobservate; pe de alta parte, episoadele depresive sunt mult mai frecvente si severe, iar in cadrul tipului I de tulburare bipolara, episoadele depresive sunt mult mai frecvente decat cele maniace fiind mai usor de identificat de catre specialisti.
• Tratarea tulburarilor bipolare
Farmacoterapia ajuta la stabilizarea starii de spirit si reduce nivelul de iritabilitate si excitabilitate. Majoritatea bolnavilor cu tulburare bipolara, chiar si aceia cu forme severe pot obtine o stabilizare substantiala a statusului psihic. Tratamentul stabilizator al dispozitiei (timostabilizator) este, de obicei, prescris pentru controlul tulburarii bipolare. In general, oamenii cu tulburare bipolara continua tratamentul timostabilizator pe o perioada foarte lunga (ani).
Atentie, insa: tulburarea bipolara nu se diagnosticheaza printr-un test! Psihiatrul pune de obicei acest diagnostic pe baza unei discutii cu pacientul despre schimbarile sale de dispozitie. Ca urmare a acestei varietati de afectivitate, individul cu aceasta tulburare nu poate mentine relatiile de prietenie, are probleme la locul de munca, performante scazute, putand ajunge chiar la suicid. Tipic, tulburarea bipolara debuteaza in adolescenta sau la adultul tanar.
Uneori insa, se poate dezvolta inca din copilarie sau chiar mai tarziu, la batranete.
Text: Andreea Popescu