Tu te-ai regasit vreodata intr-un personaj fictiv dintr-o poveste?

shutterstock_585Pun pariu ca, intr-un anumit moment al vietii tale, ai citit o carte in care ai asociat personajele din poveste cu persoane reale din viata ta, iar pe tine cu un anumit personaj, incat ai avut impresia ca acea carte a fost scrisa dupa povestea vietii tale. Am dreptate? Stai linistita ca nu este nimic neobisnuit in a te asemana cu anumite personaje din cartile pe care le citesti. Se pare ca atunci cand te regasesti intr-un personaj fictiv dintr-o carte poti ajunge sa iti schimbi comportamentul si gandurile, astfel incat sa poti imita cat mai bine acel personaj.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio au examinat ceea ce se intamplat cu oamenii care, in timp ce citesc o poveste, isi regasesc anumite emotii, ganduri, credinte si raspunsuri interioare cu ajutorul unuia dintre personajele existente in poveste. In urma studiului, oamenii de stiinta au descoperit ca, in anumite situatii, imitarea unui personaj fictiv poate duce la schimbari reale in viata cititorilor.

Intr-un experiment realizat de catre cercetatori, acestia au descoperit ca oamenii care s-au identificat puternic cu un personaj fictiv dintr-o poveste, care a luptat cu toate obstacolele aparute in calea lui pentru a reusi, au facut acelasi lucru si in realitate.

„Imitarea unui personaj fictiv poate fi o modalitate buna de schimbare a comportamentului si implicit a gandurilor in viata reala”, a declarat Lisa Libby, coautor al studiului si profesor asistent de psihologie la Ohio State University.

Desi nu toate cazurile are un final favorabil, se pare ca imitarea personajelor din povesti poate sa si afecteze grav mentalitatea cititorului. In urma unui alt experiment realizat de aceiasi cercetatori de la Universitatea de Stat din Ohio, s-a constatat faptul ca imitarea unui personaj fictiv de alta etnie decat a cititorului ii poate afecta acestuia comportamentul si mentalitatea.

Cu toate acestea, nu toti oamenii sunt capabili sa imite si sa se regaseasca intru-totul intr-un personaj de poveste. Conform oamenilor de stiinta, aceasta senzatie apare numai atunci cand oamenii sunt capabili, intr-un sens, sa uite de ei insisi si de propriile lor conceptii in timp ce citesc.

„Daca nu poti uita cine esti in timp ce citesti, atunci exista foarte putine sanse sa te identifici si sa traiesti in pielea personajului. Trebuie sa fii capabil sa te vezi ca pe un personaj de poveste si sa te pierzi la propriu in ceea ce citesti”, a declarat unul dintre autorii studiului.

Descoperirile si constatarile cercetatorilor au aparut online in Jurnalul de Psihologie.

 

Text: Andreea Popescu