Tu știi să folosești corect crema de protecție solară?

crema de protecție solară

Când vorbim despre crema de protecție solară, folosire corectă a acesteia înseamnă mai mult decât aplicarea cremei în grabă, înainte de a ieși pe ușă. Studiile arată că prin folosirea corectă a cremelor cu factor de protecție solară reducem riscul de cancer de piele, unul dintre cel mai frecvent diagnosticate cancere, cu 40-50%.



“Crema de protecţie solară este necesară în fiecare zi

O mare parte a populației greșește și cantitatea, și modul de aplicare atunci când aplică crema de protecție solară, iar asta înseamnă protecție insuficientă. În plus, persistă convingerea că e nevoie de protecție doar vara, ceea ce este fundamental greșit, explicăm de mult timp că razele ultraviolete sunt prezente – și dăunătoare – tot timpul anului, vara doar sunt mult mai puternice. Așadar, protecția cu crema de protecţie solară este necesară în fiecare zi”, explică dr. Ana Grigorescu, medic dermatolog la Dr. Leventer Centre.

Gama Sun System de la Rilastil este gama solară creată pentru a oferi tuturor tipurilor de piele, chiar şi celei sensibile şi delicate, o protecţie dermatologică sigură înainte, în timpul şi după expunerea la soare, cu texturi inovatoare şi filtre solare avansate.

Sondajele efectuate în rândul celor care folosesc crema de protecţie solară cu SPF au scos la iveală faptul că regulile de aplicare nu sunt aproape deloc cunoscute. Multe persoane folosesc o cantitate mult mai mică de crema de protecţie solară decât este necesar pentru o protecție adecvată și nu iau în considerare recomandările privind reaplicarea la intervale regulate. În plus, există în continuare tendința de a alege crema de protecţie solară cu un SPF mai mic, 30 sau chiar 15 în loc de 50, sub motivația că „eu nu mă ard, mă înnegresc direct” sau „așa mă bronzez mai repede”.

“Recomandăm ferm alegerea SPF50+”

dr. Ana Grigorescu, medic dermatolog la Dr. Leventer Centre.
dr. Ana Grigorescu, medic dermatolog la Dr. Leventer Centre.

Un factor mai mic de protecție solară înseamnă protecție redusă. Recomandăm ferm alegerea SPF50+, orice excepție se poate traduce în creșterea riscului de cancer de piele. Și reînnoim apelul de a scădea timpul de expunere, pentru că oricât ar părea de frumos, bronzul nu este sănătos. O piele bronzată este o piele lezată, cu ADN-ul celular deteriorat de razele UV. Nu trebuie să trăim cu impresia că dacă folosim crema de protecţie solară cu SPF suntem 100% în siguranță întreaga zi în bătaia soarelui”, explică medicul.

” …față înseamnă si pleoape, și buze, și urechi, nu omiteți nicio zonă!

Dr. Ana Grigorescu detaliază și în ce constă aplicarea corectă de crema de protecţie solară cu SPF. „Pentru o protecție reală, este necesara o cantitate generoasă de crema de protecţie solară care sa fie bine întinsă până intră în piele atât  pentru corp cât și pentru față – atenție, față înseamnă si pleoape, și buze, și urechi, nu omiteți nicio zonă! Apoi, crema trebuie reaplicată la fiecare două ore sau chiar mai des, dacă transpirați foarte mult sau faceți baie. Îndată ce ați ieși din apă și v-ați uscat, crema trebuie reaplicată în cantitățile pe care le-am menționat”, spune medicul.

Protecția pielii capului și cea a globilor oculari?

Un alt aspect asupra căruia dermatologul insistă este protejarea completă, pentru că prin aplicarea de crema de protecţie solară nu asigurăm, de exemplu, protecția pielii capului și nici pe cea a globilor oculari: „Cancerul cutanat poate să apară și pe scalp, și la nivel ocular, de aceea, este foarte important să acoperim și aceste zone. Ochelarii de soare cu lentile polarizate și pălăriile cu boruri cât mai largi nu trebuie să ne lipsească atunci când ne aflăm în aer liber și mai ales când stăm în bătaia directă a soarelui”.